Svečano otvorena Koordinacija županijskih savjeta mladih: "Moramo sačuvati mlade jer su oni budućnost"

VV | 27.5.2022. u 20:10h | Objavljeno u Aktualno

Savjet mladih Varaždinske županije domaćin je 16. sjednice Koordinacije županijskih savjeta mladih Republike Hrvatske koja se održava od 27. do 29. svibnja u Varaždinu.

Kao posebni gosti današnjem svečanom otvorenju sjednice nazočili su i ministar znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Radovan Fuchs te državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Željka, Josić dr. med. kao i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak sa suradnicima.

- Ovo je prilika da čujemo promišljanja i izazove s kojima se mladi suočavaju i da možda pokupimo koji dobar primjer rada s mladima iz drugih županija. Također vjerujem da će i ostali županijski savjeti moći nešto naučiti od nas. Smatram da su naši centri izvrsnosti top tema, a naši učenici, koji pohađaju te centre, osvajaju brojne medalje. To je dobar temelj za suradnju sa svim ostalima, županijama, znanstvenim institucijama, gospodarstvenicima i svima drugima - naglasio je župan Stričak.

Ministar obrazovana Radovan Fuchs naglasio je kako su danas tu da rasprave i čuju probleme mladih.

- Mladi sigurno imaju problema u svojim sredinama. Ovdje smo da raspravimo s njima što i kako, svaki iz svoga resora. Očekujem zanimljivu raspravu i nastojat ću dati odgovore koliko mogu. Vlada je trenutačno u zamahu reformskih procesa, od dječjih vrtića do visokog školstva. Imamo prvi krug natječaja za dogradnju i proširenje dječjih vrtića. Svi imaju vremena za aplikaciju. Krajem lipnja pretpostljavam da ćemo moći objaviti natječaj za osnove škole gdje je planirano da sve škole prijeđu na rad u jednoj smjeni i da imamo cjelodnevnu nastavu, do 15 sati popodne. Tekst je natječa u izradi - rekao je ministar istakunuvši kako nam je na raspolaganju 2 mlrd kuna i očekuju da će sve proteći kako se zamislilio.

 - Imamo puno probema s pandemijom i ratom, to je gospodarski najveća kriza zadnjh 70 godina pa su nam cijene i građevinske operative otišla iznad očekivanja, no morat ćemo se s tim boriti - rekao je Fuchs i dodao da su zahtjevi mladih uvijek bitni i dobrodošli.

- Nastojim pomoći u dijelu obrazovanja i znanosti, a tu je i kolegica Josić, koja ih prati sa strane svoga resora kako bismo sačuvali mlade jer su oni budućnost - naglasio je ministar.

- Drago mi je što mogu predstaviti našu Koordinaciju. Sutra su u planu dvije panel rasprave vezano uz problematiku mladih. Prva se tiče školstva i na njoj ćemo raspravljati o određenim zakonima vezanima za mlade. Druga rasprava bit će o zdravstvu i zdralju mladih te će u njoj sudjelovati gosti iz Županije koji će nam predstaviti novo istraživanje o utjecaju energetskih pića na mlade -  najavio je Josip Cestar, predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije.

Također je najavio kako je jedan od ciljeva županijskog Savjeta mladih osigurati liječnika opće prakse u varaždinskom Studentskom centru i da se nadaju kao će se rješenje za to pronaći do kraja godine. Za temu zdravlja odlučili su se, kaže, i zbog iskustva pandemije koja je utjecala na mentalno zdravlje mladih i koji su se morali nositi s tom situacijom. 

Na pitanje o tome koliko su mladi zainteresirani za politiku, odgovara da je interes često velik kad su u pitanju osobne teme, ali da za neke veće, globalne teme, na žalost,često nema interesa.

- Mnogi gradovi i općine na području županije, na žalost, niti ne maju osnovane savjete. Pokušavamo napraviti maksimam, posebice kroz suradnju sa Savjetom mladih Grada Varaždina, kao najvećim na našem području. Imali smo nedavno Dane karijera na kojima su se mladima predstavljali svi fakulteti s područja Varaždina. Također uskoro planiramo raspravu vezano za zapošljavanje mladih te ćemo dovesti nekog od EU zastupnika - najavio je Cestar.

Galerija slika