Sve više učenika strukovnih škola pada maturu, u našoj županiji - više od trećine! Foto: Ilustracija/Krešimir Đurić

Sve više učenika strukovnih škola pada maturu, u našoj županiji - više od trećine!

Marin Hižar | 26.7.2021. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Prošle srijede, 21. srpnja, točno u podne, izašli su konačni rezultati mature, a nakon toga objavljene su i konačne rang liste za upise na fakultete. Maturanti su, sa srećom ili s žalošću, mogli dovršiti upise i konačno se opustiti, matura je iza njih. Sada, Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja tek započinje posao statističke obrade ovogodišnje mature, a podaci vezani uz Varaždinsku županiju već su dostupni.

Ovogodišnjim je ispitima mature u županiji pristupilo 1239 maturanata, što je nešto manje od prošlogodišnjih 1287 pristupnika. Od toga broja državnoj maturi pristupilo je 512 gimnazijalaca, 661 učenika strukovnih škola te 66 drugih kandidata.

Na obveznim ispitima palo je 23 učenika gimnazijskog programa, što čini samo 4,5% od ukupnog broja prijavljenih. S druge strane, 233 učenika strukovnoga programa palo je na obveznim ispitima, što je 35 % što je više u odnosu na prošlogodišnju generaciju, kada je ispite palo 29 % (197 od 678). Ukupan broj nedovoljnih ocjena je 430, a ukupan broj odličnih ocjena 410, dok je ukupan broj učenika s odličnom ocjenom na nekom od ispita 300... 

Više pročitajte u novom broju Varaždinca...