Sve o balama na jednome mjestu: Grad Varaždin objavio dokumente vezano za uklanjanje bala u Brezju

MGA | 24.5.2022. u 13:45h | Objavljeno u Aktualno

Na web-stranicama Grada Varaždina aktualna gradska uprava gradonačelnika dr.sc. Nevena Bosilja objavila je dokumente vezane za uklanjanje 96.000 tona baliranog otpada sa lokacije gospodarske zone Brezje.

Dokumenti po kojima se može pratiti što aktualna uprava radi na rješavanju tog dugogodišnjeg problema objavljeni su na slijedećoj poveznici:  https://varazdin.hr/uklanjanje-baliranog-otpada-s-lokacije-brezje/

Uz elaborat o zaštiti okoliša i Sanacijski program, zainteresirani građani, između ostalog, mogu vidjeti građevinsku dozvolu izdanu za glavni projekt te zamolbu za sufinanciranje projekta Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Uklanjanje 96.000 tona baliranog otpada iz Brezja u vrhu je prioriteta ove gradske uprave - ističu u Gradu Varaždinu gdje je u tijeku priprema Dokumentacije za javnu nabavu radi izbora najpovoljnijeg ponuditelja za uklanjanje bala i sanaciju lokacije.

Među dokumentima je objavljena i Zamolba za sufinanciranje projekta poslana Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 189,93 milijuna kuna, od čega Grad od Fonda traži 40% tj. 75,97 mil. kuna. Grad Varaždin osigurava preostalih 60% ili 113,96 milijuna kuna, za što se planira dugoročno zadužiti na financijskom tržištu. Na kraju dopisa stoji da se od Fonda "traži načelna suglasnost za sufinanciranje kako bi pokrenuli postupak javne nabave za radove i usluge".

Sukladno Sanacijskom programu, izrađen je i Glavni projekt za zahvat sanacije zatvorenog odlagališta "Brezje" za koji je 21. travnja 2022. izdana građevinska dozvola, koja se također može pregledati na webu, zajedno s potvrdom o pravomoćnosti rješenja.

Sukladno Rješenju, izrađen je Sanacijski program lokacije "Brezje" na koje je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dalo suglasnost 10. ožujka 2022. godine. U zaključku Sanacijskog programa, kojeg je izradila tvrtka EcoMission iz Varaždina, stoji da je važno kvalitetno, pažljivo i u što skorije vrijeme provesti program sanacije tla i uređenje lokacije "Brezje" nakon odvoza baliranog otpada do lokacije ovlaštene osobe za gospodarenje tom vrstom otpada.

Prema Programu sav se otpad s lokacije treba predati na daljnje postupanje ovlaštenoj osobi izvan lokacije Brezje, a koja će biti odabrana putem javne nabave. Otpad je još 2017. godine ovlašteni laboratorij čakovečkog Bioinstituta okategorizirao kao otpad ključnog broja 19 12 12 ostali otpad (uključujući mješavine materijala) od mehaničke obrade otpada, koji nije naveden pod 19 12 11*.

Nakon odabira ovlaštene osobe, predviđen je utovar otpada, kratki transport unutar lokacije do vage i vaganje otpada prije odvoza s lokacije. Na lokaciji će se ovisno o stanju bala odrediti prikladna mehanizacija za manipulaciju i utovar bala na transportna sredstva. Kako bi se spriječilo rasipanje otpada i procjednih voda po tlu na mjestu manipulacije će se formirati manipulativna površina s nepropusnom folijom ili drugom vrstom prikladnog vodonepropusnog materijala. Slijedi transport bala prikladnim kamionima do lokacije daljnjeg postupanja otpadom.

Nakon toga, razmatrane su varijante sanacije lokacije Brezje. S obzirom da je prema prostornim planovima ovaj prostor predviđen za proizvodno-poslovne namjene potrebno je, u svrhu izbjegavanja rizika od onečišćenja i u svrhu vraćanja lokacije u zadovoljavajuće stanje, ukloniti nepotrebne građevine i izvore onečišćenja.  Jedna od varijanti sanacije predviđa remedijaciju, a  ona uključuje uklanjanje postojećeg onečišćenja iz tla do razine koja ne predstavlja opasnost za okoliš i zdravlje ljudi. U ovoj varijanti potrebno je prvo provesti uklanjanje procjednih voda i uklanjanje građevina s lokacije.

Također su propisane mjere kako bi se osiguralo stanje okoliša kakvo je bilo prije nastanka štete tj. osiguralo poboljšanje postojećeg stanja onečišćenja okoliša. Izrađen je i Elaborat zaštite okoliša na koji se Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja očitovalo te izdanim Rješenjem propisalo potrebne mjere zaštite okoliša i program praćenja stanja okoliša.