SVE NAS JE MANJE U Varaždinskoj županiji samo Petrijanec i Vidovec imaju pozitivni prirodni prirast Foto: Ilustracija/Arhiva VV

SVE NAS JE MANJE U Varaždinskoj županiji samo Petrijanec i Vidovec imaju pozitivni prirodni prirast

IHR/Varaždinske vijesti | 10.8.2020. u 16:09h | Objavljeno u Aktualno

S 1.445 rođenih i 2.230 umrlih u prošloj godini Varaždinska županija je imala negativan prirodni prirast, kao i sve hrvatske županije i Grad Zagreb. Da nas je sve manje nije ništa novo: već pet godina Varaždinska županija broji više umrlih nego rođenih, a negativni prirodni prirast u prošloj godini imaju sve hrvatske županije i Grad Zagreb.

Jedine općine koje su u prošloj godini imale pozitivni prirodni prirast u našoj županiji su Općina Vidovec i Petrijanec. Prema podacima o prirodnom kretanju stanovništva u 2019. godini koju je krajem srpnja objavio Državni zavod za statistiku, u Općini Vidovec prošle je godine rođeno 53 djece, dok je umrlo 49 stanovnika, dok je u Općini Petrijanec u 2019. godini rođeno 67 djece, a umrlo 50 mještana.

- Naša općina pozitivan prirodni prirast ima već dugi niz godina, a još jedna pozitivna stavka u toj statistici je broj sklopljenih brakova, gdje smo također iznad prosjeka u našoj županiji – zadovoljan je Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec koji je uvjeren da su ovakvi podaci posljedica kontinuirane brige o djeci i mladima u toj općini od vrtića do studentskih dana.

- Od 2017. godine kontinuirano ulažemo u mlade, a jedna od prvih odluka mene kao načelnika je bila kupnja bilježnica, kajdanki i pisanki te likovnih mapa, geometrijskog pribora, olovaka i gumica za sve učenike iz OŠ Petrijanec i PŠ Strmec Podravski i PŠ Nova Ves Petrijanečka. Od 2018. godine smanjili smo roditeljima cijenu vrtića za 100 kuna, a prošle godine vrtić smo nadogradili te sada naši mališani imaju sukladno pedagoškom standardu i zakonu osigurane uvjete za boravak u predškolskom odgoju te je trenutno u vrtić upisano 146 djece, što je porast upisane djece u vrtić u odnosu na 2017. godinu za 33 mališana. Srednjoškolcima i studentima plaćamo stipendije, financiramo produženi boravak u OŠ Petrijanec i siguran sam da sve te mjere potiču prije svega naše učenike na što bolji uspjeh u školi, a istovremeno olakšavaju roditeljima školovanje od predškolskog odgoja, pa sve do studiranja – rekao je Posavec.

U Općini Vidovec, koja ima pozitivni prirodni prirast, zadnjih godina niknuli su i novi „kvartovi” u kojima žive i kuće grade mlade obitelji.

Gdje je najniži vitalni indeks i mogu li programi i potpore za mlade zaustaviti negativne trendove pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...