Svake tri do četiri sekunde jedna osoba umre od sepse! Foto: Ilustracija/Pixabay

Svake tri do četiri sekunde jedna osoba umre od sepse!

Varaždinske vijesti | 7.9.2018. u 14:04h | Objavljeno u Aktualno

Na inicijativu Svjetskog saveza za borbu protiv sepse, društva vođenog zdravstvenim profesionalcima iz cijelog svijeta, 13. rujna obilježava se Svjetski dan borbe protiv sepse.

Medicinske sestre Opće bolnice Varaždin i Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije, organizirat će javno zdravstvenu akciju 8. rujna na Franjevačkom trgu od 11 do 13 sati, dijeljenjem brošura i promotivnih materijala o prvim simptomima i znakovima sepse.

Zajedničkim druženjem građani će se moći informirati i dobiti odgovore na svoja pitanja vezana uz sepsu. Uz dobru edukaciju, pravovremenim prepoznavanja i adekvatnim liječenjem posljedice sepse mogu se smanjiti.

Medicinske sestre koje rade u jedinicama intenzivne skrbi, ali i na drugim odjelima Opće bolnice Varaždin, neprestano rade na edukaciji „Zaustavimo sepsu“ te doprinose očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti.

Obilježavanjem dana borbe protiv sepse pridružuju se akciji koja se provodi u gradovima diljem Hrvatske i žele potaknuti javnost na važnost tog problema kod nas i u svijetu.

Značajan je podatak da svake 3 do 4 sekunde jedna osoba umre od sepse. Svjetski podaci govore da 10 milijuna ljudi u svijetu umre od posljedica neke infekcije i da sepsa predstavlja drugi vodeći uzrok smrtnosti u svijetu.

Uz adekvatne mjere prevencije i javnozdravstvene akcije mortalitet se može umanjiti za 50 posto. Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije u visoko razvijenim zemljama 30 posto pacijenata dobije bolničku infekciju, dok u manje razvijenim zemljama pojavnost je dva do tri puta veća.

Incidencija sepse je u drastičnom porastu u posljednjem desetljeću, a javnost je vrlo slabo upoznata s terminom sepsa i općenito njenim prvim znakovima i simptomima.

Potaknuto tim činjenicama Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST) počelo je sa svojim aktivnim djelovanjem u borbi protiv sepse, odmah po pristupanju 2014. godine najvećoj organizaciji za borbu protiv sepse – Global Sepsis Alliance (GSA), te potpisivanja World Sepsis Declaration (WSD).

Unutar društva pokrenuta je kampanja „Zaustavimo sepsu“ koja ima za cilj povećati javnu i profesionalnu svijest o sepsi, te pokušati svojim aktivnostima doprinijeti smanjenju broja oboljelih i umrlih od sepse.

Opća bolnica Varaždin prepoznala je veličinu ovog problema te s priključila aktivno u kampanju. Članovi društva organizirali su predavanjima za zdravstvene djelatnike kako bi istaknuli problem sepse i ukazali na važnost pravodobnog liječenja.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci