Od srijede se kava u kafićima može piti i u zatvorenom prostoru: kako se trebamo ponašati? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Od srijede se kava u kafićima može piti i u zatvorenom prostoru: kako se trebamo ponašati?

VV | 31.8.2021. u 19:17h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Od 1. rujna ugostitelji mogu za svoje goste otvoriti unutrašnje prostore kafića.

HZJZ napokon je objavio Preporuke za sprečavanje zaraze Covid-19 kojih će se morati pridržavati ugostitelji prilikom posluživanja gostiju u zatvorenim prostorima svojih kafića. Uz osiguranje fizičkog razmaka među posjetiteljima te između posjetitelja i zaposlenika, ugostiteljski objekti morat će ograničiti broj gostiju koji borave u zatvorenom prostoru. 

Bez grickalica i stajaćih mjesta

- Broj posjetitelja je ograničen tako da za svakog gosta bude omogućeno 4 četvorna metra prostora. Obavijest o maksimalnom broju posjetitelja unutar zatvorenog dijela prostora mora biti jasno istaknuta na ulazu u objekt. Također, na ulazu treba biti jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja razmaka od minimalno 1,5 metra između posjetitelja te između posjetitelja i osoblja. Stolovi trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak među različitim skupinama gostiju od 1,5 metara. Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu među pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 metara - navodi se u preporukama.

Ugostitelji će morati osigurati dovoljan broj dezinfekcijskih sredstava. 

- Svima treba stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će periodički dezinficirati ruke svakako prije usluživanja gostiju. Treba poticati bezkontaktno plaćanje bankovnim karticama, a nakon odlaska svake skupine gostiju potrebno je prebrisati dezinficijensom stol, odnosno ukloniti stolnjake. Zabranjuje se usluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, na stolovima se ne ostavljaju posudice za sol/papar/ulje/ocat/druge začine već se donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane posudice za svaku skupinu novih gostiju. Moguće je usluživanje isključivo gostiju za stolovima sa sjedećim mjestima. Stajaća mjesta u zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata nisu dopuštena - navodi se.

Maske dolje samo za stolovima

Zaposlenici ugostiteljskih objekata dužni su svaki dan prije dolaska na posao izmjeriti temperaturu te obavijestiti poslodavca ako imaju bilo koji od simptoma Covid-19, a potom se javiti i svojem liječniku.

Maske su dužni nositi zaposlenici i gosti.

- U zatvorenim prostorima obvezuje se nošenje maski za lice za za goste pri dolasku i odlasku iz prostora te pri odlasku na toalet, odnosno sve dok ne sjede za svojim stolovima. Osim medicinskih maski mogu se koristiti i platnene maske za lice koje se peru na minimalno 60 °C i ponovno koriste. Maske je potrebno redovito mijenjati, po potrebi tijekom jedne radne smjene - poručuju iz HZJZ-a te pozivaju ugostitelje na redovito prozračivanje svih prostora.

- Prozori se trebaju držati otvorenima dok su vremenski uvjeti za to povoljni, a u hladnijem periodu godine i na dane s lošijim vremenskim uvjetima prostor će se prozračivati svakih 15 minuta otvaranjem prozora - navodi se u preporukama.

Što se tiče klimatizacijskih uređaja, uređaja za grijanje i ventilaciju, posebna pozornost mora se posetiti stanju filtara i održavanju pravilnog stanja brzina zamjene zraka u zatvorenom prostoru.

- Treba provjeravati pravilno funkcioniranje opreme za ventilaciju i izmjenu zraka. Preporučuje se ventilacija povećanim postotkom vanjskog zraka koji cirkulira u sustav te način rada bez recirkulacije kako bi se poticale promjene zraka koje smanjuju koncentraciju potencijalno zaraznih čestica - poručuju iz HZJZ-a.

Ograničenja uz okupljanja 

Osim ovog popuštanja, Nacionalni stožer civilne zaštite produljio je niz mjera, od nošenja maski do onih koja se odnose na okupljanja.

Tako će do 15. rujna i dalje ostati na snazi ograničenja broja osoba na okupljanjima do sto osoba, a sva javna događanja na kojima prisustvuje više od sto osoba organizatori su dužni najkasnije sedam dana prije održavanja prijaviti Stožeru, koji pak u roku tri dana od zaprimanja zahtjeva mora dostaviti odgovor. Djeca mlađa od 12 godina i dalje ne moraju imati Covid potvrdu, ali moraju biti u pratnji roditelja, odnosno skrbnika koji ju ima. Na privatnim svečanostima može biti maksimalno 30 osoba, iznimno više uz dozvolu i predočenje Covid potvrda.

Odluka Okupljanja - 30.08.2021. by Varazdinske vijesti on Scribd

Odluka Trgovine - 16. Izmjena by Varazdinske vijesti on Scribd

Odluka - Prijevoz, 16. Izmjena by Varazdinske vijesti on Scribd

Odluka - Maske, 3. Izmjena by Varazdinske vijesti on Scribd

Odluka - Granica, 3. Izmjena by Varazdinske vijesti on Scribd