Počinje nova školska godina: u osnovnim školama Varaždinske županije više prvašića nego lani! Foto: Grad Varaždin

Počinje nova školska godina: u osnovnim školama Varaždinske županije više prvašića nego lani!

VV | 5.9.2021. u 14:17h | Objavljeno u Aktualno

Gotovi su ljetni školski praznici! Sutra u svim osnovnim i srednjim školama počinje nova školska godina,uživo i uz blaže epidemiološke mjere.

U školske klupe osnovnih škola Grada Varaždina i Varaždinske županije ove godine će sjesti ukupno 1.467 prvašića: 1.064 u prvim razredima županijskih osnovnih škola te 403 u varaždinskim osnovnim školama. Ukupno gledano, to je 32 učenika više nego u prošloj školskoj godini, kada je u prve razrede osnovnih škola krenulo ukupno 1.435 učenika: 1.020 u županijskim školama te 403 u varaždinskim osnovnim školama.

Međutim, u odnosu na lani, broj prvašića porastao je samo u županijskim školama. U varaždinskim osnovnim školama već tri godine prisutan je pad broja učenika u prvim razredima. Prema podacima koje smo dobili iz Varaždinske županije, ove godine u osnovnim školama kojima je osnivač Grad Varaždin ima 403 prvašića, što je za 12 učenika manje u odnosu na prošlu školsku godinu, kada ih je bilo 415. No u novoj školskoj godini, u odnosu na pretprošlu 2019./2020. godinu, u školskim klupama u prvim razredima sjedit će čak 41 učenik manje, što su gotovo dva razreda!

Ipak, u nekim školama je više prvašića nego lani. Tako VI. OŠ ima 107 prvašića, sedam više nego lani, a najmanje ih je u V. OŠ Varaždin, 25. Najviše prvašića u osnovnim školama kojima je osnivač Varaždinska županija je u OŠ Novi Marof - ukupno 92, a najmanje u OŠ Bisag, gdje će prvog dana nastave u školske klupe sjesti - četvero učenika.

U OŠ Martijanec ove godine u prve razrede kreće 29 prvašića, a upravo toj školi sutra će biti održana svečanost obilježavanja početka nove školske godine za županijske osnovne škole. Ujedno će se otvoriti dograđena i obnovljena zgrada škole. Zahvaljujući ulaganju vrijednom 9,5 milijuna kuna, u sklopu kojeg je uređeno šest novih učionica, 191 učenik u 14 razrednih odjeljenja nastavu će napokon pohađati u jednoj smjeni.

Svečanost u povodu prvog dana nastave za varaždinske osnovne škole sutra će biti održana i na II. OŠ Varaždin.

Označeno u