Sutra počinje distribucija testova po školama u Varaždinskoj županiji Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Sutra počinje distribucija testova po školama u Varaždinskoj županiji

IHR/Varaždinske vijesti | 9.2.2022. u 18:34h | Objavljeno u Aktualno

Idućeg tjedna počinje projekt samotestiranja učenika, kojem je cilj ukinuti nepotrebne samoizolacije i omogućiti da što više učenika nastavu pravi uživo - u školskim klupama. Testovi za provođenje ovog projekta već su stigli, a u Gradu Varaždinu su nam danas potvrdili kako sutra, 10. veljače počinje distribucija testova po školama Varaždnske županije.

Ravnatelji škola su od Ministarstva znanosti i obrazovanja dobili su i upute o provođenju projekta, a kako što je i najavljivano, testiranje je dobrovoljno i besplatno, a obavlja se SARS-CoV-2 brzim antigenskim testovima jedanput tjedno.

- Iako se preporučuje se da se učenici samotestiraju ponedjeljkom prije nastave (ili nedjeljom prije spavanja), testiranje se može obaviti i neki drugi dan u tjednu koji odredi škola, što će ovisiti o tome kada će pojedinoj školi biti dostavljena prva količina testova. Važno je da se samotestiranje provodi jedanput tjedno i da razmak između dva testiranja bude podjednak, a negativan rezultat testa roditelji mogu npr. zabilježiti u učenikovu bilježnicu koju učenik predočuje u školi ili mogu dojaviti na neki drugi način koji odredi škola - navodi se u uputama.

Škole bi prve isporuke testova trebale dobiti krajem ovog ili početkom idućeg tjedna i to za provođenje samotestiranja za dva tjedna. Ostale količine ravnatelji bi trebali preuzeti u tjednu tijekom školskih praznika ili početkom tjedna nakon praznika, a te će količine biti dovoljne za nastavak provođenje mjere još tri tjedna. U uputama se navodi kako prema nije uputno da učenici mlađi od 16 godina provode testiranje bez nadzora ili pomoći odraslih, a oni roditeljil koji nisu suglasni s provedbom mjere samotestiranja morat će ispuniti obrazac i dostaviti ga razredniku, a obrasce su ravnatelji dobili zajedno s uputama.

Ako škola na bilo koji drugi način utvrdi da se za pojedinog učenika ne provodi redovito samotestiranje, o tome mora obavijestiti nadležnu epidemiološku službu ili školskog liječnika. Tim učenicima neće se podijeliti testovi, a ako će i tim učenicima biti podijeljeni testovi, a roditelji ne žele da se testiraju, učenici će te testove morati vratiti natrag u škole. Međutim, tim učenicima se mora omogućiti redovito praćenje nastave, no u slučaju kontakta s pozitivnom osobom, oni neće biti izuzeti od mjere samoizolacije.

- Učenici kojima je izrečena samoizolacija unatrag tjedan dana te im samoizolacija traje u vrijeme prvog rutinskog samotestiranja, u slučaju negativnog rezultata kreću u školu, a izrečena samoizolacija se automatski prekida te roditelji u tom slučaju ne trebaju javljati liječniku o prekidu samoizolacije. Ako je rezultat pozitivan, učenik ostaje kod
kuće u izolaciji te se roditelj javljaju liječniku - navodi se u uputama.