DIP objavio upute za glasanje: na izbore pod maskama, uz obaveznu dezinfekciju i razmak Foto: Ilustracija/Arhiva VV

DIP objavio upute za glasanje: na izbore pod maskama, uz obaveznu dezinfekciju i razmak

VV | 15.5.2021. u 17:06h | Objavljeno u Aktualno

Sutra se održava prvi krug lokalnih izbora na kojima se biraju kandidati za općinska i gradska vijeća te županijske skupštine, kao i načelnici, gradonačelnici te župani.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je tehničke upute za glasovanje na lokalnim izborima, a prema tim uputama maske su obavezne.

- Obvezno je nošenje maske za lice ili medicinske maske za sve osobe u zatvorenim prostorima: članove biračkih odbora, birače, promatrače, predstavnike medija i ostale osobe prisutne na biračkom mjestu. Ako je biračko mjesto smješteno u šatoru, obaveza nošenje maske odnosi se i na navedeni prostor. Masku je nužno nositi na način da cijelo vrijeme pokriva nos i usta, a maske su obavezne i na otvorenom prostoru prilikom čekanja na ulazak u objekt gdje je smješteno biračko mjesto i kada osobe ne mogu održavati međusobni razmak veći od dva metra - navodi se u uputama.

Maske dolje samo kod utvrđivanja identiteta

Biraču koji dođe bez maske ovlašteni su masku dati predsjednik, odnosno potpredsjednik biračkog odbora.

- Birač nakratko skida masku jedino kada član biračkog odbora utvrđuje njegov identitet, a birači s oštećenjima na rukama obavezno moraju nositi rukavice, a svi birači na ulasku u prostoriju dezinficirati ruke - navodi se u uputama.

Preporučuje se da birači sami donose kemijske olovke kojom će glasati, no i tada na ulazu birači moraju - dezinficirati ruke.

Koliko biračkih mjesta, toliko birača

- U prostoriji može istovremeno biti samo onoliko birača koliko je označenih mjesta za glasanje - navodi se u uputama.

U prostoriju za glasovanje birači ulaze i izlaze jedan po jedan, držeći razmak od najmanje dva metra, u prostoriji ih istovremeno može biti samo onoliko koliko je označenih mjesta za glasovanje.

Birači jedni od drugih na dva metra

Prostoriju u kojoj se nalazi biračko mjesto potrebno je temeljito prozračiti, a prozračivanje je potrebno više puta ponoviti tijekom dana.

- Glasački paravani, kojima se štiti tajnost glasanja, postavljaju se tako da su birači pri glasanju međusobno udaljeni na najmanje dva metra, a glasačke kutije postavljaju se tako da se između glasačke kutije i članova biračkog odbora te drugih osoba osigura razmak od najmanje dva metra - navodi se u uputama u kojima se preporučuje da se površine, koje se dodiruju za glasovanje (kvake, stolovi, kemijske olovke) više puta dnevno prebrišu dezificijensom, a nakon zatvaranja biračkog mjesta, prije nego se krene na prebrojavanje glasova, članovi biračkog odbora dužni su temeljito prozračiti prostoriju i prebrisati površine dezinficijensom.

Što kad se ne može na glasanje?

Kad birač ne može doći na biračko mjesto zbog teže bolesti, nemoći ili invaliditeta, uputama je propisano da će na njegovu adresu doći članovi biračkog odbora i tako mu omogućiti da ispuni svoju građanasku dužnost.

- Članovi biračkog odbora koji posjećuju birača koji ne može pristupiti biračkom mjestu zbog izrečene mjere samoizolacije, biraču omogućuju glasanje isključivo na način da sve radnje obavljaju ispred ulaznih vrata u stan ili kuću u kojoj se birač nalazi - navodi se u uputama.

Što ako su birači pozitivni na koronu?

- Birači kojima je dijagnosticirana zaraza sa SARS-CoV-2, uslijed čega ne smiju pristupiti biračkom mjestu, glasaju uz pomoć druge osobe koja će po njihovoj ovlasti i uputi ispuniti glasačke listiće. Članovi biračkog odbora koji dolaze po pozivu birača kojem je dijagnosticirana zaraza, biraču omogućuju glasanje na način da sve radnje obavljaju ispred ulaznih vrata stana ili kuće gdje se nalazi i to isključivo uz pomoć osobe od povjerenja koja će po uputi tog birača ispuniti glasačke listiće. Birač kojem je dijagnosticirana zaraza ne smije imati neposredan bliski kontakt s članovima biračkog odbora koji dolaze po pozivu birača niti sa glasačkim listićima. Radi utvrđenja identiteta birača, birač kojem je dijagnosticirana zaraza dužan je pokazati se članovima biračkog odbora na primjerenoj udaljenosti i na odgovarajući način - navodi se u uputama.

Birači – korisnici ustanova socijalne skrbi glasaju na biračkim mjestima prema mjestu njihova prebivališta.

Članovi biračkog odbora mogu omogućiti glasanje biračima – korisnicima ustanova socijalne skrbi ispred ulaznih vrata ustanove ili u samoj ustanovi, iznimno, ako birači – korisnici ustanova socijalne skrbi imaju prebivalište na adresi ustanove i ako je adresa ustanove u obuhvatu biračkog mjesta. Oni koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu zbog bolesti, nemoći, invaliditeta, u samoizolaciji su ili imaju koronavirus, o tome trebaju obavijestiti općinsko ili gradsko izborno povjerenstvo, ili birački odbor koji će im osigurati mogućnost glasanja.

Detaljne upute o pravilima glasanja i epidemiloškim mjerama na biralištima pogledajte OVDJE

 

Označeno u