SPREMNI NA SVE S čim sve raspolaže sustav civilne zaštite Varaždinske županije? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

SPREMNI NA SVE S čim sve raspolaže sustav civilne zaštite Varaždinske županije?

VV | 28.11.2021. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

- Razmatrajući stanje sustava civilne zaštite na području Varaždinske županije može se zaključiti da sustav omogućava izvršavanje svih zadaća vezanih uz zaštitu i spašavanje stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara te okoliša od velikih nesreća i katastrofa zahvaljujući dobroj organiziranosti i opremljenosti svih operativnih snaga sustava civilne zaštite, kao i ostalih gotovih snaga koje se i zaštitom i spašavanjem bave u okviru svoje redovne djelatnosti - navodi se u zaključku analize stanja sustava civilne zaštite na području Varaždinske županije, o čemu će raspravljati vijećnici Županijske skupštine na sjednici u utorak, 30. studenog.

Na području naše županije aktivnosti u sustavu civilne zaštite provode Stožer civilne zaštite, Vatrogasna zajednica Varaždinske županije, Društvo Crvenog križa Varaždinske županije, Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Varaždin, Specijalistička postrojba civilne zaštite za traganje i spašavanje u ruševinama (u formiranju), Specijalistička postrojba civilne zaštite za traganje i spašavanje u poplavama (u formiranju), pravne osobe od interesa za sustav civilne zašite, udruge i koordinatori na samim lokacijama.

U Vatrogasnu zajednicu Varaždinske županije udruženo je 121 dobrovoljno vatrogasno društvo i dvije profesionalne vatrogasne postrojbe: JVP Grada Varaždina i Profesionalna vatrogasna postrojba "Varteks“ Varaždin, a ima čak 1875 operativnih članova, 947 pričuvnih članova, 2101 izvršnih članova te oko 4500 članova u dobi od 18 do 65 godina.

U slučaju velikih nesreća i katastrofa raspolažu sa 75 navalnih vozila, 17 autocisterni, četiri autoljestve, sedam specijalnih vozila, 10 zapovjednih vozila, 113 kombi vozila te 33 ostalih vozila, a na raspolaganju imaju i pet čamaca, 349 pumpi, 293 dišnih aparata te oko 60 kilometara tlačnih cijevi.

DSC_6646___kopija.jpg

JVP Grada Varaždina ima ukupno 51 profesionalna vatrogasca, a u slučaju velikih nesreća i katastrofa raspolaže s jednim zapovjednim vozilom, dva navalna, autocisternom, vozilom za akcidente, kombiniranim vozilom, vozilom za tehničke intervencije, dvije autoljestve, šumskim vozilom, tri vozila za prijevoz ljudi, tri vozila za prijevoz opreme, tri motorna čamca, opremom za spašavanje iz vode te za spašavanje iz visina i dubina, uskočnim jastucima, šatorom, opremom za dekontaminaciju te tri platforme za spašavanje iz vode.

 U slučaju velikih nesreća i katastrofa Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin raspolaže s četiri šatora s rasvjetom vanjskom i unutarnjom 30 četvornih metara, 31 sklopivim ležajevima s podlogom, dva agregata, tri unutarnja i vanjska rasvjetna tijela, tri grijača za šatore, 111 vreća za spavanje, 130 deka, 24 pivska kompleta (stol i 2 klupe), 14 sklopivih stolica, tri stalka za smeće, 10 radnih svjetiljaka, dvije mobilne kuhinje kapaciteta do 300 obroka s priborom za pripremanje i distribuciju hrane, hladnjakom od 215 litara, dvjema bačvama za vodu od 25 litara, 100 komada metalnih kompleta pribora za jelo, jednim šatorom na napuhavanje od 30 četvornih metara, jednim šatorom kockom, dvije autoprikolice, 30 isušivača vlage, pet pumpa za vodu, 45 torba prve pomoći, 20 invalidskih kolica i sedam štaka, 15 hodalica, 12 toaletnih stolića, dva megafona, četiri radio uređaja za komunikaciju, troje ljestvi, dva dalekozora, 10 medicinskih kreveta, kompletom alata, kompresorom, minivašom, hidrauličnom dizalicom, tri vozila za operativno djelovanje, poluelektričnim viljuškarom, ručnim viličarem te prostorom za uskladištenje materijalnih dobara od 200 četvornih metara. Društvo Crvenog križa Varaždinske županije uz navedenu opremu, posjeduje srednje veliki šator te 40 vreća za spavanje i deka. 

250113559_4214158408694392_1981876638926484217_n.jpg

HGSS – Stanica Varaždin ima ukupno 26 članova od kojih je 10 gorskih spašavatelja, 12 pripravnika, tri pričuvna člana i jedan suradnik. U slučaju katastrofa na raspolaganju imaju dvije gorske nosiljke Mariner, nosilo za speleo-spašavanje, dva UT nosila, DVA nosila na napuhavanje, vakuum madrace, tri službena vozila (osobno, putničko kombi vozilo i terensko vozilo), aluminijski čamac s pripadajućom prikolicom, statička i dinamička užeta za spašavanje iz stijena, speleoloških objekata i ruševina, tehničke sprave za rad s užetom i kretanje po užetu, tri akumulatorske bušilice, motornom pilom, šest radio uređaja, 10 radio uređaja Motorola-Tetra, pet kompleta za spašavanje iz vode, sonar Garmin Strikerplus, 10 para skija za turno skijanje, pet dereza, pet cepina, zimskom nosiljkom, pet lavinskih primopredajnika, pet sondi, lopate za snijeg, agregat Honda EU22i, dva drona, od kojih je jedan s termalnom kamerom, medicinskom opremom, koja uključuje imobilizacijsku daskU I AED defibrilator te imobilizacijske sprave tipa KED, blue-splint udlage. 

U formiranju je Specijalistička postrojba civilne zaštite za traganje i spašavanje u ruševinama, kao i Specijalistička postrojba civilne zaštite za traganje i spašavanje u poplavama. 

- Radi se provjera dostupnosti ljudstva u suradnju sa Odsjekom za obranu Varaždin - navodi se u analizi. 

Na dnevnom redu Županijske skupštine naći će se i Prijedlog plana razvoja sustava civilne zaštite na području Varaždinske županije za 2022. godinu, prema kojem je za civilnu zaštitu u 2022. godini predviđeno 2,1 milijuna kuna.

Označeno u