Suradnja varaždinske bolnice s vodećom klinikom za tumore

Varaždinske vijesti | 29.10.2021. u 14:34h | Objavljeno u Aktualno

Suradnja varaždinske bolnice s vodećom klinikom za tumore

Prvi put je u Općoj bolnici Varaždin izvedena operacija profilaktičke obostrane mastektomije s poštedom kože i areole te primarna rekonstrukcija dojki sa silikonskim protezama. Radi se od pacijenticama koje imaju genske mutacije (BRCA1 ili BRCA2 gen) zbog kojih je povećana vjerojatnost pojave karcinoma dojke te su u obitelji imali pojavu karcinoma dojke.

Rekonstrukcijska kirurgija dojke kirurška je tehnika kojom se ženama rekonstruira uklonjena dojka, a cilj je napraviti novu dojku koja će izgledom i veličinom biti najprikladnija uz drugu dojku. Riječ je o zahvalnoj kirurškoj tehnici čiji je cilj umanjiti psihološku traumu bolesnicama jer zahvaljujući tom zahvatu one ne gube osjećaj ženstvenosti i vraća im se povjerenje u vlastito tijelo.

U varaždinskoj bolnici oformljen je tim od četiri supspecijalista plastične kirurgije, a budući da takve operacije dosad nisu obavljali, odlučili su uspostaviti suradnju s Klinikom za tumore KBC Sestre milosrdnice iz koje je u Varaždin stigao plastični kirurg dr. sc. Andrej Roth.

Dr. sc. Nikica Knez, dr. med., spec. opće kirurgije, supspec. plastične kirurgije, dio je četveročlanog tima koji se pridružio dr. sc. Rothu.

– U varaždinskoj sam bolnici već tri godine kao supspecijalist, prije godinu dana došla nam je kolegica Danijela Gadže iz Čakovca, a doktori Dejan Šimičević i Donat Grgurović sa specijalizacije. Oformili smo tim od četiri supspecijalista, te imamo i dvije liječnice na specijalizaciji na Klinici za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku kirurgiju KB Dubrava, dr Petra Novak i dr Ines Pitner a cilj nam je bio uspostaviti suradnju i sa klinikom koja je u top 3 u Hrvatskoj kad je riječ o kirurgiji dojke – rekao je dr. sc. Knez dodavši da se u Klinici za tumore KBC Sestre milosrdnice obavlja najviše operacija karcinoma dojke.

U Općoj bolnici Varaždin u srijedu su operirane dvije pacijentice, a dr. sc. Andrej Roth objasnio je o kakvim je operacijama riječ.

– Prva pacijentica, srećom, nije oboljela od karcinoma dojke, ali je imala genetskim testom utvrđenu predispoziciju. Ona bi tijekom života, s velikom vjerojatnošću, dobila karcinom dojke. S obzirom da je gospođa u godinama, da je rodila i dojila, nema više namjeru to raditi, dogovorili smo se da spriječimo eventualni nastanak raka, da odstranimo tkivo dvije dojke, mastektomiju s očuvanjem kože i bradavice. Na neki način izljušti se tkivo dojke, koža i bradavica ostaju. I onda se kroz mišić uđe unutra, u prostor gdje se stavi ekspander koji se kasnije s vremenom puni izvana – pojasnio je.

Druga pacijentica imala je s jedne strane tumor dojke i cijela joj je dojka odstranjena.

– Rekonstruirali smo tu dojku samo s ugradnjom ekspandera, a s drugom dojkom napravili smo profilaktičku operaciju te kao i kod prve pacijentice odstranili tkivo dojke i rekonstruirali s protezom – rekao je jedan od vodećih plastičnih kirurga u Hrvatskoj te zaključio da će za varaždinsku bolnicu biti koristi od ovih zahvata.

– Bolnica ima četiri gotova plastična kirurga koji su educirani i to rade. Oni su danas sudjelovali u operacijama. Vidi se da barataju materijom, ali kako to nisu do sada radili, a ja dosta radim te operacije, rado sam se odazvao da prenesem neka svoja iskustva koja će im biti od koristi. Danas sam bio ovdje kao operater, a rado ću se odazvati sljedeći put kao asistent – poručio je dr. sc. Roth.