Suradnja Podravke s braniteljskim zadrugama i OPG-ovima

J.Š./Varaždinske vijesti | 18.1.2019. u 19:30h | Objavljeno u Aktualno

U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata te Zajednice branitelja HDZ „Gojko Šušak“ Varaždinske županije u četvrtak, 17. siječnja, u Varaždinu je održana javna tribina s temom braniteljskih zadruga i OPG-ova te suradnje odnosno otkupa njihovih proizvoda od strane hrvatske prehrambene kompanije Podravka.

Na tribini je govorio Zvonko Beljo, pukovnik HV-a, koordinator za provedbu sporazuma između Ministarstva hrvatskih branitelja i Podravke, koji je naglasio da je Ministarstvo 2017. godine potpisalo ugovor s Podravkom za otkup poljoprivrednih proizvoda hrvatskih branitelja i braniteljskih OPG-ova.

- Vidjeli smo veliki potencijal u Podravci i tako smo krenuli. Prošle godine isporučeno je 530 tona voća i povrća te 4.000 tona žitarica. Također, rodila se ideja da se napravi sušara, koja bi se najvjerojatnije nalazila u Virovitici i koja bi primala 45.000 tona sirovog povrća godišnje. Krenuli smo s prezentacijama po cijeloj Hrvatskoj jer nastojimo educirati hrvatske branitelje kako bi pokazali da ima potencijala u Hrvatskoj i da nije sve tako crno. Ove godine očekujemo rast preko 1000 tona. Podravka će sklopiti sporazum sa svim zainteresiranim braniteljskih zadrugama, OPG-ovima i djecom branitelja - rekao je Beljo te dodao da bi najbolji oblik suradnje bilo udruživanje preko braniteljskih zadruga jer se tako smanjuju troškovi proizvodnje i isporuke.

- Odaziv u Hrvatskoj je bio dosta veliki, osobito u Slavoniji, a za sada se još nitko nije javio iz Varaždinske županije - kazao je koordinator između Ministarstva hrvatskih branitelja i Podravke te pozvao branitelje – poljoprivredne proizvođače da se uključe u proizvodnju voća, povrća i žitarica za otkup od strane Podravke.

Brigadni general Željko Dvekar, predsjednik županijske Zajednice branitelja HDZ „Gojko Šušak“, naglasio je kako veliki dio braniteljske populacije dolazi upravo iz ruralnih područja, seoskih domaćinstava, koja posjeduju vlastito poljoprivredno zemljište i potrebitu mehanizaciju, dakle imaju preduvjete za poljoprivrednu proizvodnju.

- Nemali broj razvojačenih branitelja ima registrirane OPG-ove na kojima radi, no problem je plasman proizvoda na tržište uz zadovoljavajuću cijenu, što stvara ekonomsku nesigurnost i neizvjesnost. Projekat koji Ministarstvo provodi s Podravkom i braniteljskim zadrugama i OPG-ovima sigurno otvara novu dimenziju korisne suradnje uz podizanje poljoprivredne proizvodnje i rješavanja problema zapuštenih poljoprivrednih parcela. Ne smijemo zaboraviti niti psihosocijalni učinak koji ovaj projekat ima na braniteljsku populaciju - kazao je Dvekar.

Suradnju Ministarstva hrvatskih branitelja i Podravke podupire i saborski zastupnik Anđelko Stričak koji je bio na tribini.

- Volio bih naglasiti da u javnosti vlada iskrivljena percepcija o braniteljskoj populaciji za koju se smatra da je vezana samo za ratne obljetnice i incidente. Istina je potpuno drugačija jer najveći broj branitelja radi za dobrobit našeg kraja i zajednice u kojoj žive. Smatram da je ovo dobar primjer na koji način je moguće aktivirati naše ruralne krajeve kroz poljoprivrednu proizvodnju -  zaključio je Stričak.