Sunčana Glavak: Hrvatska spremna podijeliti iskustva mirne reintegracije s Ukrajinom

VV | 11.2.2021. u 10:32h | Objavljeno u Aktualno

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za vanjske poslove (AFET) Sunčana Glavak sudjelovala je danas na plenarnoj raspravi o Izvješću o provedbi Sporazuma o pridruživanju između Europske unije i Ukrajine. U nacrtu izvješća zastupnici u Odboru za vanjske poslove pohvalili su napredak Ukrajine u provedbi obveza iz Sporazuma, posebno u poljoprivredi, energetici, bankarstvu, decentralizaciji, digitalnoj ekonomiji, okolišu i unaprjeđenju izbornog sustava.

- Ukrajina je prioritetni partner Europske unije. U parlamentu smo više puta izrazili snažnu podršku i zalaganje za potpunu neovisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica. S rastućim geopolitičkim previranjima u regiji, ali i u cijelom susjedstvu Europske unije, daljnje jačanje partnerstva s Ukrajinom treba biti visoko na listi naših vanjskopolitičkih prioriteta - rekla je u svom obraćanju zastupnica Sunčana Glavak.

Zastupnica Glavak podsjetila je i kako je prilikom posjeta ministra za pitanja privremeno okupiranih područja Ukrajine Oleksija Reznikova Hrvatskoj u listopadu prošle godine, hrvatska Vlada istaknula podršku teritorijalnoj cjelovitosti i europskom putu Ukrajine. Hrvatska je također izrazila spremnost dijeljenja iskustava iz postupka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavnopravni poredak RH u siječnju 1998. godine.

- Unatoč pozitivnim pomacima koji su primjetni nakon summita čelnika zemalja Istočnog partnerstva, država članica i europskih institucija u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, koji se održao u lipnju prošle godine u Zagrebu, ostaju problemi koji su i dalje snažan izazov budućem napretku odnosa Europske unije i Ukrajine - upozorila je Glavak. U plenarnoj raspravi istaknuta je potreba provođenja daljnjih reformi, pogotovo pravosudnog sustava. Zastupnici su izrazili žaljenje zbog pokušaja političkog pritiska na neovisne ekonomske institucije i izvršna tijela te pozvali na snažniji obračun s oligarsima.

- Potrebno je više alata za poticanje krucijalnih reformi, a to posebno vidimo na primjeru zemalja Zapadnog Balkana i Ukrajine. Uočavamo i upozoravamo na problem korupcije i otežanog konsolidiranja vladavine prava, provođenja socioekonomskih reformi i jačanja uloge građana u demokratskom sustavu. Napredak Ukrajine u provedbi obveza iz Sporazuma je vidljiv, kao i snažna podrška u približavanju Europskoj uniji i NATO-u. Moramo odgovoriti na očekivanja ukrajinskog naroda - zaključila je Glavak.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci