Sunčana Glavak: Europska unija treba dobiti svoje stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a Foto: Ilustracija

Sunčana Glavak: Europska unija treba dobiti svoje stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a

VV | 8.6.2021. u 18:29h | Objavljeno u Aktualno

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za vanjske poslove (AFET) Sunčana Glavak sudjelovala je danas u plenarnoj raspravi s visokim predstavnikom za vanjsku politiku EU-a Josepom Borrellom o 75. i 76. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Zastupnici su izrazili punu potporu Ujedinjenim narodima i međunarodnom poretku temeljenom na pravilima, pogotovo u vremenu pandemije.

- Globalni izazovi zahtijevaju snažnu predanost u rješavanju ekonomskih, političkih i društvenih problema na međunarodnoj razini. To vidimo u aktualnoj pandemiji, ali i u čitavom nizu drugih sigurnosnih pitanja koje možemo riješiti samo suradnjom. U vremenu neizvjesnosti, Europska unija treba nastaviti podupirati Ujedinjene narode kao nezavisni forum za multilateralna rješenja globalnih izazova, pozdravljajući pozitivne reformske pomake - rekla je u svom govoru zastupnica Sunčana Glavak.

Zastupnici su u raspravi s visokim predstavnikom Borrellom otvorili niz pitanja, među kojima su i jedinstvo država članica Europske unije u tijelima Ujedinjenih naroda te reforma Vijeća sigurnosti. Upozorili su kako se reforme trebaju baviti ključnim pitanjima kao što su predstavljanje, financiranje, učinkovitost i donošenje odluka. Zastupnica Glavak istaknula je kako je prioritet pronalazak širokog konsenzusa o reformi Vijeća sigurnosti.

- ,Potrebno je razmotriti mogućnost uvođenja Europske unije kao stalnog člana Vijeća sigurnosti, uz već postojeće članstvo pojedinih država članica - navela je.

Podržan je i zahtjev za ograničavanjem prava veta, posebno u slučajevima ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. Zastupnica Glavak obavijestila je kako je upravo danas potvrđena pravomoćna presuda doživotnog zatvora ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba, Ratku Mladiću, za počinjene ratne zločine i genocid.

U preporukama Vijeću uoči sljedeće sjednice Opće skupštine UN-a, koja će se održati od 14. do 30. rujna 2021. godine, naznačena je i jasna potpora naporima da se međunarodnoj zajednici vrati kontrola naoružanja i razoružanja, kao i poziv o početku međunarodnih pregovora o pravno obvezujućem instrumentu koji zabranjuje smrtonosne autonomne sustave naoružanja bez značajne ljudske kontrole.

Pandemija nije jedino pitanje s kojim se svijet suočava. Rasizam, netrpeljivost, nejednakost, klimatske promjene, siromaštvo, glad, oružani sukobi i druge nevolje i dalje su globalni izazovi. Ti izazovi zahtijevaju globalnu akciju, a 76. zasjedanje Opće skupštine je prilika da im se posveti dodatna pozornost.

Označeno u