Sunčana Glavak: Europska unija treba dobiti svoje stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a Foto: Ilustracija

Sunčana Glavak: Europska unija treba dobiti svoje stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a

VV | 8.6.2021. u 18:29h | Objavljeno u Aktualno

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za vanjske poslove (AFET) Sunčana Glavak sudjelovala je danas u plenarnoj raspravi s visokim predstavnikom za vanjsku politiku EU-a Josepom Borrellom o 75. i 76. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Zastupnici su izrazili punu potporu Ujedinjenim narodima i međunarodnom poretku temeljenom na pravilima, pogotovo u vremenu pandemije.

- Globalni izazovi zahtijevaju snažnu predanost u rješavanju ekonomskih, političkih i društvenih problema na međunarodnoj razini. To vidimo u aktualnoj pandemiji, ali i u čitavom nizu drugih sigurnosnih pitanja koje možemo riješiti samo suradnjom. U vremenu neizvjesnosti, Europska unija treba nastaviti podupirati Ujedinjene narode kao nezavisni forum za multilateralna rješenja globalnih izazova, pozdravljajući pozitivne reformske pomake - rekla je u svom govoru zastupnica Sunčana Glavak.

Zastupnici su u raspravi s visokim predstavnikom Borrellom otvorili niz pitanja, među kojima su i jedinstvo država članica Europske unije u tijelima Ujedinjenih naroda te reforma Vijeća sigurnosti. Upozorili su kako se reforme trebaju baviti ključnim pitanjima kao što su predstavljanje, financiranje, učinkovitost i donošenje odluka. Zastupnica Glavak istaknula je kako je prioritet pronalazak širokog konsenzusa o reformi Vijeća sigurnosti.

- ,Potrebno je razmotriti mogućnost uvođenja Europske unije kao stalnog člana Vijeća sigurnosti, uz već postojeće članstvo pojedinih država članica - navela je.

Podržan je i zahtjev za ograničavanjem prava veta, posebno u slučajevima ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. Zastupnica Glavak obavijestila je kako je upravo danas potvrđena pravomoćna presuda doživotnog zatvora ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba, Ratku Mladiću, za počinjene ratne zločine i genocid.

U preporukama Vijeću uoči sljedeće sjednice Opće skupštine UN-a, koja će se održati od 14. do 30. rujna 2021. godine, naznačena je i jasna potpora naporima da se međunarodnoj zajednici vrati kontrola naoružanja i razoružanja, kao i poziv o početku međunarodnih pregovora o pravno obvezujućem instrumentu koji zabranjuje smrtonosne autonomne sustave naoružanja bez značajne ljudske kontrole.

Pandemija nije jedino pitanje s kojim se svijet suočava. Rasizam, netrpeljivost, nejednakost, klimatske promjene, siromaštvo, glad, oružani sukobi i druge nevolje i dalje su globalni izazovi. Ti izazovi zahtijevaju globalnu akciju, a 76. zasjedanje Opće skupštine je prilika da im se posveti dodatna pozornost.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci