Sunčana Glavak čestitala Dan žena: Snaga žene je u njezinoj posvećenosti, upornosti i suosjećajnosti

Varaždinske vijesti | 7.3.2023. u 19:30h | Objavljeno u Aktualno

“Ženska perspektiva obogaćuje politički i poslovni svijet, nudi rješenja, otvara obzore. Zato inzistiram na osvješćivanju položaja žena i društvu te političkim rješenjima koja će povećati ravnopravnost između žena i muškaraca”, poručuje zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak povodom Međunarodnog dana žena.

Dug je put do ostvarenja potpune ravnopravnosti između žena i muškaraca. Tako će, prema izvješću UN-a iz 2022. godine, uz trenutnu stopu napretka trebati do 286 godina da se zatvore praznine u pravnoj zaštiti žena, do 140 godina da se postigne ravnopravna zastupljenost žena na takozvanim pozicijama moći u politici i gospodarstvu te najmanje 40 godina da se postigne jednaka zastupljenost žena i muškaraca u nacionalnim parlamentima.

Povećanje ravnopravnosti žena u poslovnom svijetu snažno se pozitivno odražava na gospodarske pokazatelje.
“Kada bi se ženama pružile jednake prilike, BDP po stanovniku u Europskoj uniji mogao bi se povećati do 3,15 bilijuna eura do 2050. godine, pokazuju podaci Europskog instituta za ravnopravnost. Stoga je iznimno važno smanjiti jaz u plaćama između muškaraca i žena koji na razini EU-a iznosi 13 posto, dok je Hrvatska ipak u povoljnijem položaju – jaz u plaćama je 11 posto”, navodi eurozastupnica Glavak.

Međutim, položaj žena unaprijeđen je u odnosu na prethodna razdoblja što pokazuju brojni primjeri u europskoj i nacionalnoj politici.

“Veliku ustrajnost po pitanju postizanja ravnopravnosti već je mnogo puta pokazao i premijer Andrej Plenković podržavši upravo žene za vodeće pozicije, a prošle smo godine za predsjednicu Europskog parlamenta izabrali Robertu Metsolu, treću ženu u povijesti na čelu te institucije”, podsjeća eurozastupnica Glavak.

Europski je parlament u studenom prošle godine usvojio direktivu o ženama u odborima koja obvezuje velika trgovačka društva da poduzmu mjere kako bi se do 2026. godine povećao udio žena na njihovu čelu, i to najmanje 40 posto.

“Stvari želimo mijenjati nabolje, a cilj je da ova direktiva, uz Direktivu o jednakim plaćama i Direktivu o ravnoteži između poslovnog i privatnog života, bude temelj buduće jednakosti žena i muškaraca u Europskoj uniji te primjer drugim državama svijeta, no taj proces će trajati. Direktivom o ženama u upravnim odborima želimo osigurati primjenu načela jednakih mogućnosti”, ističe eurozastupnica Sunčana Glavak.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci