SUĐENJE JOZINOVIĆU Župani nisu odlučili isplatiti 1,5 milijuna kuna, no jesu li dali prešutni mig? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

SUĐENJE JOZINOVIĆU Župani nisu odlučili isplatiti 1,5 milijuna kuna, no jesu li dali prešutni mig?

Ivica Kruhoberec | 1.11.2021. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

- Tijek novca je transparentno prikazan u poslovnim knjigama, kako osnove i uplate, tako i isplate te daljnji utrošak novca, ustvrdila je na varaždinskom Županijskom sudu stalna sudska vještakinja za financije Vlatka Bratić na kraju iznošenja svog vještačkog nalaza i mišljenja u postupku protiv Mladena Jozinovića, bivšeg direktora Piškornice i Piškornica – sanacijsko odlagalište, kojeg se tereti za pribavljanje krivotvorene diplome te zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju jer bi se pribavio nepripadnu imovinsku korist do gotovo 1,5 milijuna kuna, koliko si je isplatio temeljem ugovora o djelu za obavljanje poslova direktora poduzeća Piškornica - SO, a najviše na ime nagrade za postignuća u poslovanju tijekom 2016., iako je bio svjestan da je za takve ugovore i nagradu bila potrebna prethodna odluka nadzornog odbora, odnosno skupštine.

A o tome jesu li za sporne ugovore i isplate doista trebale odluke nadzornog odbora i skupštine poduzeća, odnosno jesu li uistinu napravljeni bez njihovog znanja ili bilo kakvog odobrenja, svjedočili su na prethodnom ročištu njihovi članovi, bivši i sadašnji župani četiriju sjeverozapadnih županija, koje su osnivači Piškornice, koja pak je osnovala poduzeće kćer Piškornicu– sanacijsko odlagalište.

Matija Posavec, bivši župan Međimurske županije, ukazao je da osobno nije nazočio sjednici skupštine Piškornice u svibnju 2016. godine, kada se raspravljalo o spornim isplatama Jozinoviću, ali je bio u srpnju, no tada se o njima nije raspravljalo.

- Bio sam protiv toga da županije, koje su osnivači Piškornice zajedno s općinom Koprivnički Ivanec, moraju plaćati godišnju naknadu za funkcioniranje tog društva, dok društvo kćer ostvaruju višemilijunsku dobit. Zato sam predlagao da se rastereti proračun županija, odnosno da se iz te dobiti pokriva kompletno poslovanje. U jednom trenutku, mislim da je to bilo 2016. godine, rekao sam da tako dugo dok se to ne riješi, mi nećemo plaćati naš dio - rekao je međimurski župan...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...