Sudbina Habuša u rukama nezavisnih vijećnika

| 18.11.2015. u 17:51h | Objavljeno u Aktualno

Dok se iščekuje hoće li MOST, SDP i HDZ uspjeti postići dogovor oko buduće vlade, ili ćemo opet na izbore, potonjem je korak bliže - Varaždin. Tu se, naime, opet „smiješe“ izvanredni izbor za gradonačelnika i Gradsko vijeće, a hoće li do njih uistinu doći ponajviše ovisi - gotovo kao i na nacionalnoj razini - o prof dr. Robertu Podolnjaku i drugim nezavisnim vijećnicima.

U mandatu varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša, koji je uz pomoć suradnika znalački osiguravao većinu - u jedno vrijeme čak i zahvaljujući (prešutnoj) podršci lokalnog HDZ-a – prva ozbiljnija kriza vlasti nastala je tek nedavno, uoči parlamentarnih izbora. Razlog je dobro poznat: ministar Zmajlović odustao je od sufinanciranja Habuševog modela rješavanja varaždinskog baliranog otpada. No, jadni odnosi HNS-SDP - koji su u Varaždinskoj županiji vidljivi ne samo po pitanju bala, nego i dogradnje bolnice i sl. – ipak nisu ozbiljnije utjecali na rezultate nedavnih izbora za Hrvatski sabor, što je uistinu pravo čudo.

Stoga se, nakon uspjeha SDP-a i osobito HNS-a na parlamentarnim izborima, činilo da će se i vlast u Varaždinu konsolidirati i da ništa neće biti od najavljivane ostavke gradonačelnika, odnosno da nema razloga odustati od rada na prijedlogu gradskog proračuna. No, prilike su se za Habuša opet usložile ostavkom Natalije Martinčević na mjesto zamjenice varaždinskoga gradonačelnika jer je tim iznenadnim, ali logičnim činom oslabljena ionako tanka većina vladajućih u varaždinskom Gradskom vijeću koja je pravu oporbu dobila tek nakon raspuštanja čelništva varaždinskog ogranka HDZ-a.

Nakon ostavke na mjesto zamjenice, kao što se najavljuje, Martinčević ulazi u Gradsko vijeće umjesto vijećnice HNS-a, a time broj narodnjaka u varaždinskom parlamentu pada na svega tri. Uz njih, većinu su do sada činili i četiri vijećnika iz SDP-a te po dva laburista i liberala te jedan iz HSU-a koji su svoju podršku, usput rečeno, znali itekako „vrednovati“. No, to je ipak ukupno tek 12 vijećnika, a za većinu treba 13, budući da u varaždinskom Gradskom vijeću ukupno ima 25 vijećnika.

S obzirom da je HDZ od proljeća uistinu oporba vladajućima u Varaždinu, Habuš teško da će kod donošenja proračuna podržati bilo tko od njegovih šest vijećnika. Isto valjda vrijedi i za njihove nacionalne partnere: dva vijećnika HRAST-a, jednog HSS-ovca i naravno vijećnice Martinčević. Dakle, sada većina kao nikada prije ovisi o nezavisnima: Zlatanu Avaru, Stjepan Cepancu i prof. dr. Robertu Podolnjaku.

Potonji je u više prilika naglašavao da njegova, kao i podrška njegovog kolege Cepanca varaždinskom gradonačelniku prije svega ovisi o skorom rješavanju bala u Brezju, što je i logično budući da su oba vijećnika iz tog dijela Varaždina. Budući da od tako skorog rješenja bala neće biti ništa, Podolnjak i Cepanec ispali bi u najmanju ruku nevjerodostojni ako bi u prosincu digli ruku za prijedlog proračuna. Dakle, hoće li biti izvanrednih izbora u Varaždinu ovisi još o Avaru, ali ni tu ne bi trebalo biti dvojbi uzmu li se njegovi istupi na Gradskom vijeću. Ili možda će se pokazati da sve nije baš tako kako se čini?

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci