Sudac Tomislav Brđanović: “Sudstvo ne drži ni lisnicu, niti mač“

Ivica Kruhoberec | 23.7.2018. u 14:08h | Objavljeno u Aktualno

- Sudački posao, u bilo kojoj grani sudovanja, izazovan je, stručno, intelektualno i moralno, težak je i pred suce postavlja zadatak davanja odgovora na probleme stranaka, utvrđivanja kaznene odgovornosti i izricanja kazne, veli nam Tomislav Brđanović, sudac varaždinskog Županijskog suda, gdje sudi u prvostupanjskim kaznenim postupcima.

Među šest najuspješnijih

Tijekom prošle godine, prema izvješću predsjednika Vrhovnog suda RH Đure Sesse, Županijski sud u Varaždinu riješio je 7.851 predmet, dok ih je zaprimljeno 7.670, dok je na kraju prošle godine ostalo nerješeno 3.724 predmeta, a na kraju 2016. bilo ih je 3.906.

Budući da ovaj sud ima 35 sudaca i sudskih savjetnika, prosječno je svaki riješen 231 predmet, čime po uspješnosti zauzima visoko šest mjesto među 15 županijska suda.
- Sudački posao je nerijetko stresan, intelektualno zahtjevan, ali i istovremeno pruža zadovoljstvo nakon odrađenog posla, posebno kroz konačno rješenje nekog pravnog problema i potvrđenu presudu višeg suda. Sudački posao, kao i niz drugih poslova, ne završava završetkom radnog vremena jer često radno vrijeme nije dovoljno za obavljanje svih potrebnih poslova, pa se često posao radi i kod kuće, posebno u vidu pripremanja za rasprave, čitanja, ali i pisanja presuda.

 

Više o tome pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti