Na snagu stupio paket poreznih zakona koji će utjecati na različite sfere života

| 3.1.2017. u 07:50h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

S prvim danom 2017. godine na snagu je stupio paket poreznih zakona koji će utjecati na različite sfere života. Među promjenama su i one koje će dio zaposlenih osjetiti kod izračuna plaća.

Naime, novim Zakonom o porezu na dohodak osobni odbitak povećava se s 2.600 na 3.800 kuna, a povećani su i osobni odbici za djecu.

Za prvo dijete odbitak se povećava na 1.750 kuna, za drugo na 2.500 kuna, za treće dijete na 3.500 kuna itd. Također, stope poreza na dohodak od 25 i 40 posto se ukidaju i uvode se nove od 24 i 36 posto, pri čemu će stopa od 24 posto vrijediti za dohotke do 17.500 kuna.

Stopa poreza na dohodak od 12 posto zadržat će se samo kod konačnog oporezivanja dohotka od imovine i kapitala te osiguranja. Prema procjeni Ministarstva financija, ovim izmjenama dodatnih 560.000 osoba neće imati obvezu plaćanja poreza iz plaće i mirovine, što znači da od ukupno 2,75 milijuna poreznih obveznika, 1,5 milijuna osoba neće plaćati porez na dohodak.

No, ukidaju se iznimke od obveze plaćanja doprinosa pa će se doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje plaćati i na autorske honorare, isporučena umjetnička djela i drugi dohodak isplaćen umirovljeniku, doduše sa smanjenim stopama - za mirovinsko osiguranje temeljem generacijske solidarnosti po stopi od 10%, a za zdravstveno osiguranje od 7,5%.

S 1. siječnja s 25 na 13 posto snižena je stopa PDV-a na sjeme, sadnice, gnojivo i pesticide, isporuku električne energije, dječje sjedalice za automobile, odvoz smeća te isporuku ljesova i urni. Ugostitelji su pak s ogorčenjem dočekali povećanje stope od 13 na 25 posto na usluge u ugostiteljstvu i šećer.

Izmjenom Zakona o porezu na dobit, s 20 na 12% je snižena stopa poreza za poduzetnike s godišnjim prihodima manjim od tri milijuna kuna, dok je za ostale porezne obveznike snižena na 18 posto. Pritom su ukinute olakšice za reinvestiranu dobit i slobodne zone. Između ostalog, stopa poreza na promet nekretnina smanjena je s 5 na 4%, kao i kod poreza na nasljedstva i darove, dok je ukinut porez na tvrtku.

Porez kod registracije

Među novitetima je i plaćanje poreza na cestovna motorna vozila starosti do 10 godina prilikom registracije vozila, umjesto kao dosad na temelju rješenja Porezne uprave. Izmjenom Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, posebni porez utvrđuje se na temelju emisije CO2 izražene u gramima po kilometru, prodajne cijene motornog vozila, snage motora u kilovatima, obujma motora u kubičnim centimetrima i razini emisije ispušnih plinova.

Kod lokalnih poreza treba spomenuti da će se tijekom ove godine stvarati preduvjeti za pretvaranje komunalne naknade u jednostavni porez na nekretnine koji bi se trebao primjenjivati od 1. siječnja 2018. godine. Uz novi Opći porezni zakon kojim se uvodi jedinstveni rok zastare od šest godina, na snagu je stupio i novi Zakon o javnoj nabavi te izmjene Zakona o računovodstvu i Zakona o članarinama u turističkim zajednicama, kao i novi Zakon o Poreznoj upravi i Zakon o Carinskoj službi.

Izmjenom Zakona o trošarinama uvedene su trošarine na elektroničke cigarete, a uvedena su administrativna pojednostavljenja za male proizvođače alkoholnih pića, poput ukidanja obveze podnošenja godišnjeg obrasca za obračun trošarine za male proizvođače jakog alkoholnog pića.

Također, radi nadzora ostvarivanja prihoda uvedena je obveza fiskalizacije putem uređaja i za porezne obveznike koji plaćaju paušalni porez, uz rok prilagodbe od šest mjeseci.

Minimalac veći za 156 kuna

Prošli mjesec Vlada RH je usvojila Uredbu o visini minimalne plaće za 2017. godinu, kojom se iznos minimalne plaće povećava za pet posto, tako da će on u bruto iznosu u odnosu na dosadašnjih 3.120 kuna iznositi 3.276 kuna.

Također, na prošlotjednoj sjednici Vlada je donijela odluku o uvećanju osnovice za obračun plaća zaposlenicima u javnim službama za dva posto, kojom je osnovica za obračun plaća u javnim službama uvećana s 5.108,84 kuna na 5.211,02 kuna. Nova osnovica je u primjeni od 1. siječnja, odnosno počevši s plaćom za siječanj koja će biti isplaćena u veljači.