Studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever posjetili bolesnike u Novom Marofu i Klenovniku

V.V. | 22.12.2017. u 09:38h | Objavljeno u Aktualno

U ovo predblagdansko vrijeme studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever u ponedjeljak i utorak, 18. i 19. prosinca, posjetili su bolesnike u Novom Marofu i Klenovniku, u službama Opće bolnice Varaždin.
Studenti su razgovarali s bolesnicima te im čitali pripremljene prigodne tekstove. Među volonterima je bio i David Vitez, student 3. godine.

- Advent i cijeli prosinac je mjesec darivanja i davanja sebe drugima. Kroz razgovor, druženje s onima koji su u potrebi, pruža im se osjećaj solidarnosti, da mislimo na njih, barem da u tim danima osjete da su važni, da smo uz njih - kazao je Vitez.

- Smatram da je sestrinstvo humanitarna struka i da je usko vezana uz volontiranje. Pogotovo u ovo predbožićno vrijeme volontiranje je važna stvar - dodala je studentica 3. godine Antonela Kliman.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Opće bolnice Varaždin Anica Sekovanić, mag. med. techn., istaknula je da se radi o zajedničkoj akciji bolnice i Sveučilišta Sjever u kojoj studenti volontiraju u adventsko vrijeme i dijele ga s bolesnicima.
Opća bolnica Varaždin je prva nastavna baza, za vježbovnu nastavu studentima sestrinstva. Dr. sc. Marijana Neuberg sa Sveučilišta naglasila je višegodišnju iznimnu suradnju dviju ustanova.

marof 1

- Dobra suradnja nas je potaknula da studenti, ne samo u onom svakodnevnom obavljanju vježbovne nastave, gdje fizički provode zdravstvenu njegu na odjelima, nego i u predblagdansko vrijeme dođu u ulozi potpore, psihičke podrške pacijentima koji nemaju posjete toliko često, koji bi možda htjeli čuti novine iz svakodnevnog svijeta, pročitati prigodni tekst ili duhovno štivo koje im naši studenti nude. Velik broj studenata je zainteresiran što znači da bi mogli u narednim mjesecima, ne samo prigodom blagdana, sestrinstvo kroz jednu etičnu dimenziju promovirati u javnosti - kazala je Neuberg.

Studenti su prvi put na ovaj način proveli dio predblagdanskog vremena s bolesnicima. Glavni tehničar Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu Ivan Tuk, mag. med. techn., istaknuo je da se volontiranje i kod nas sve više prepoznaje.

- Možda ga je više u nekim europskim zemljama koje imaju dužu tradiciju, ali počinje se cijeniti i kod nas. Lijepo je vidjeti da ovi mladi ljudi ulaze u bolesničke sobe i ne toliko sa stručnog aspekta, već nošenjem duha Božića našim pacijentima uljepšavaju boravak ovdje u njihovim bolničkim danima - dodao je Tuk.

marof 5

I Služba za plućne bolesti i TBC u Klenovniku dugi niz godina surađuje sa Sveučilištem Sjever.

- Suradnja u ovoj akciji je posebna jer je ljudima visoke životne dobi svaka lijepa riječ, svaki topli pogled, svako razumijevanje izuzetno važno, a studenti su ti koji mogu izdvojiti određeno vrijeme za razgovor - kazala je glavna sestra u bolnici u Klenovniku Mirjana Geci, dipl. med. sestra.

Studenti su se družili i razgovarali s pokretnijim bolesnicima, ali i posjetili one teško pokretne ili nepokretne u njihovim sobama, kojima je također važno da ih se prisjeti u ovo predblagdansko vrijeme, vrijeme darivanja. Studenti volonteri bolesnicima u Novom Marofu i Klenovniku darivali su ono možda najvrjednije – svoje vrijeme i pažnju.