Stručno povjerenstvo "skresalo" novac OBV-u, a drugima maksimalan iznos!?

| 3.9.2018. u 08:08h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska Opća bolnica ostala je bez dobrog dijela sredstava za izgradnju Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, kao što je još lani upozorio varaždinski župana Radimir Čačić u razgovoru za Varaždinske vijesti, ali ni do danas nije do kraja jasno zašto je to tako, odnosno zašto su još neke bolnice dobile manje, a neke ni kune za tu namjenu.

Naime, EU je odobrila novac za obnovu hitnih prijema u sedam bolnica, a ministar Milan Kujundžić, koji je trebao odobriti projekte, potpisao je odluku o smanjivanju iznosa nekim bolnicama, dok drugima odobrenje nije ni potpisao. Tako će umjesto planiranih 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU fondova, varaždinska bolnica dobiti svega 14 milijuna kuna, a s time je varaždinski župan već ranije upoznao i premijera Andreja Plenkovića.

Upozoravali još lani

Javni poziv za projekte za poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti otvoren je u srpnju 2016., pri čemu ukupan raspoloživi iznos iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 173 milijuna kuna.

Prihvatljivi prijavitelji su bili unaprijed određeni, a to su bila tri KBC-a te četiri opće bolnice, među kojima i OB Varaždin. S obzirom da je natječajem određeno da je maksimalni iznos bespovratnih sredstava za KBC-ove 31 milijun kuna, a za opće bolnice 20 milijuna kuna, ukupan iznos raspoloživih bespovratnih sredstava bio je dostatan za sedam bolnica.

- OB Varaždin je dala izraditi idejno rješenje, koje je 15. svibnja 2017. uputila Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu, koji je već sljedeći dan dao suglasnost, budući da je utvrdio da je projekt u skladu s Pravilnikom o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje djelatnosti hitne medicine. Budući da je za prijavu na natječaj nedostajala suglasnost ministarstva u Zagrebu su se u srpnju 2017. sastali ministar Kujundžić, župan Čačić, ravnatelj OB Nenad Kudelić i njihovi suradnici. Tri mjeseca kasnije, 23. listopada 2017., ministar je u dopisu OB Varaždin izvijestio da je “Ministarstvo zauzelo stav da je dostavljenu dokumentaciju potrebno prilagoditi stvarnim potrebama na terenu u skladu s izvršenosti posla, tako da ista obuhvaća financijski iznos do 14 milijuna kuna”. S obzirom na to, a i na činjenicu da je Hrvatski zavod za hitnu medicinu izdao suglasnost na idejno rješenje, Županija i OB Varaždin odlučile su prijaviti projekt objedinjenog hitnog bolničkog prijema u punom opsegu, u ukupnoj vrijednost 19,9 milijuna kuna, pri čemu će 5,9 milijuna kuna, koja nedostaju pokriti iz vlastitih izvora - pojasnili su nam iz Županije.

Na projekt s takvom financijskom konstrukcijom pozitivna ocjena ministarstva dobivena je 14. prosinca 2017., a ministar je u dopisu naveo da je riječ o ocjeni “Stručnog povjerenstva za ocjenu usklađenosti EU projekata sa strateškim okvirom u području zdravstva”.

- Dan kasnije OB Varaždin je projekt prijavila Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje (SAFU), dok je sam ugovor o dodjeli 14 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava potpisan 13. lipnja 2018. u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU - navode iz Županije.

Dodaju da je OB Varaždin u međuvremenu, u veljači 2018., uputila novi dopis Ministarstvu zdravstva s molbom da se za projekt, sukladno pozivu, dodijele maksimalno predviđena bespovratna EU sredstva, dakle i preostalih 5,9 milijuna kuna kako bi imala iste uvjete kao i ostali prihvatljivi prijavitelji. Naime, Općoj bolnici Sisak, Općoj bolnici Dubrovnik i Općoj bolnici Bjelovar dodijeljen je maksimalni iznos bespovratnih sredstava, 20 milijuna kuna, a KBC-u Sestre Milosrdnice također maksimalnih 30,9 milijuna kuna.

Međutim, Ministarstvo zdravstva se na taj dopis OB Varaždin nije očitovalo, iako je realizacija samog projekta uspostave objedinjenog hitnog bolničkog prijema OB Varaždin počela te predstoji izrada projektno-tehničke dokumentacije.

Na naš upit o čemu se radi, odnosno zašto je OBV dobila manje novca od maksimalno mogućeg iznosa, Ministarstvo zdravstva ukazuje da će poziv za 173 milijuna kuna vrijedne projekte OHBP-ova dobiti samo sedam bolnica, odnosno KBC Sestre milosrdnice, KBC Osijek, KBC Split, OB Varaždin, OB Dubrovnik, OB Sisak i OB Bjelovar.

Potrebe na terenu

- O svim aspektima dokumentacije, koja prethodi ishođenju pozitivne Ocjene usklađenosti EU projekta sa strateškim okvirom u području zdravstva odlučuje Stručno povjerenstvo za ocjenu usklađenosti EU projekta sa strateškim okvirom u području zdravstva (Stručno povjerenstvo). Ono može svakom prijedlogu EU projekta dati suglasnost u okviru najnižeg i najvišeg prihvatljivog iznosa bespovratnih sredstava – najniži iznos je 3,5 milijuna kuna, a najviši iznos 20 milijuna kuna za opće bolnice, odnosno 31 milijun kuna za kliničke bolničke centre. Stručno povjerenstvo prema svim prijaviteljima postupa na jednak način prilikom zaprimanja prijedloga EU projekta - ukazuju u Ministarstvu.

Kod donošenja ocjene, kako dodaju, Stručno povjerenstvo se vodi podacima o izvršenosti posla u bolnici i dodjeljuje bolnici iznos koji, u trenutku razmatranja prijedloga projekata, najviše odgovara potrebama na terenu, pri čemu se uvijek potiče uprava i upravno vijeće bolnice da na najbolji mogući način utroše bespovratna sredstva iz EU fondova te da, u slučaju potrebe, osiguraju i dodatne izvore financiranja za svoje projekte.

Sukladno tome, kako napominju, Stručno povjerenstvo je razmotrilo prijedlog OB Varaždin te je za varaždinsku bolnicu u prosincu 2017. izdalo pozitivnu Ocjenu usklađenosti na iznos od 14 milijuna kuna bespovratnih sredstava, od maksimalnih 20 milijuna kuna.

- Sva bespovratna sredstva od 14 milijuna kuna su sukladno dinamici provedbe osigurana na pozicijama ministarstva u državnom proračunu i projekt varaždinskog OHBP-a se provodi. Uprava varaždinske bolnice, u slučaju potrebe, može osigurati dodatna sredstva iz vlastitih i drugih izvora financiranja, sukladno raspoloživim financijskim modalitetima - poručuju iz Ministarstva.