Stručni skup operacijskih sestara u Varaždinu: Treba riješiti problematiku obrazovanja

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Stručni skup operacijskih sestara u Varaždinu: Treba riješiti problematiku obrazovanja Foto: OB Varaždin

U Varaždinu je od četvrtka 26. listopada do subote 28. listopada održan 16. Stručni skup operacijskih sestara Hrvatske. Organizatori skupa su Hrvatski nacionalni savez sestrinstva, Hrvatsko društvo operacijskih sestara i Opća bolnica Varaždin, a pokrovitelj je Varaždinska županija.

Operacijske sestre Opće bolnice Varaždin već su četvrti put bile domaćini svojim kolegicama iz hrvatskih bolnica, a u Varaždinu ih se okupilo 150. Tema skupa bila "Nove tehnologije u operacijskoj sali". Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Opće bolnice Varaždin Anica Sekovanić, koja je također radila u operacijskoj sali, istaknula je da su operacijske sestre samozatajne te su ovakvi skupovi prilika da se istakne važnost sestara u operaciji kao članica kirurškog tima.

Simpozij_sestrinstva_Turist_7.JPG

- To je specifično zanimanje u kojem morate znati puno o operativnim tehnikama, ali i o novim tehnologijama, o čemu govorimo na ovom skupu. Tehnički napredak struke mora biti popraćen sestrama koje dobro vladaju tim tehnikama. Najveći zadatak je pripremiti aseptične uvjete za pacijenta i osigurati sigurnost tog pacijenta koji je središte našeg rada u operacijskim salama - rekla je Sekovanić.

Posebna edukacija za operacijske sestre ne postoji.

Simpozij_sestrinstva_Turist_6.JPG

- Uči se uz rad u operacijskoj sali i prenošenjem znanja i iskustava starijih kolegica, a ovakvi simpoziji su uvijek dobrodošli. Posao je zahtjevan i odgovoran, ali ga zavoliš. Kirurg i sestra su tim o kojem ovisi tijek operacije - kazala je Maja Buhin, glavna sestra centralnog operacijskog bloka sa sterilizacijom Opće bolnice Varaždin, u kojoj rade 43 instrumentarke.

Instrumentarka je zvanje koje medicinska sestra stječe nakon edukacije unutar operacijske sale, a edukator je starija sestra unutar tima. Stručni skupovi i zajednička okupljanja pružaju mogućnost izmjene novih saznanja i prilika su da se promovira struka.

Simpozij_sestrinstva_Turist_8.JPG

Hrvatsko društvo operacijskih sestara djeluje od 1999. godine, a od 2000. godine aktivan je član Europskog udruženja operacijskih sestara. Predsjednica Društva Ivanka Budiselić Vidaić rekla je da u Hrvatskoj ima oko 1.500 operacijskih sestara, a oko 700 ih je učlanjeno u HDOS.

- Nemamo formalnog obrazovanja i borimo se da se to unaprijedi. Sada se educiramo na stručnim skupovima. Glavna tema ovdje su nove tehnologije u operacijskim salama. Kad ulazi neka nova tehnologija u operacijsku salu, najčešće sestra to posljednja sazna. Liječnici prenose ta znanja i to je učenje na radnom mjestu - rekla je Budiselić Vidaić, a predsjednica Nacionalnog saveza sestrinstva Slavica Berić, također operacijska sestra, dodala je da je obrazovanje medicinskih sestara u Hrvatskoj problematika koja se tek treba riješiti.

Simpozij_sestrinstva_Turist_5.JPG

- Temeljno obrazovanje medicinskih sestara odvija se na dvije razine, srednjoškolskoj, petogodišnjoj te višoj razini prvostupništva. To treba dovesti u red. Obrazovanje, nerazumijevanje sestrinstva kao samostalne profesije, organizacijska neusklađenost s potrebama za zdravstvenom njegom, nepovoljni uvjeti rada, nedostatna, nedosljedna i spora komunikacija s različitim dionicima zdravstvenog sustava razlozi su nezadovoljstva i odlaska medicinskih sestara iz Hrvatske. Nama sestrama cilj je uvijek napraviti najbolje i sa svakog skupa vraćamo se obogaćene novim iskustvima - kazala je Berić.

Simpozij_sestrinstva_Turist_3.JPG

Na otvorenju skupa u četvrtak u Varaždinu operacijske su sestre pozdravili ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić i zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin.

Simpozij_sestrinstva_Turist_4.JPG

Simpozij_sestrinstva_Turist_1.JPG

Simpozij_sestrinstva_Turist_2.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.