Štromar: Ukidanje stavke o JPP-u ugrožava funkcioniranje Županije Foto: VV arhiva

Štromar: Ukidanje stavke o JPP-u ugrožava funkcioniranje Županije

Valerija Mihalić | 15.3.2016. u 11:37h | Objavljeno u Aktualno

Župan Predrag Štromar istaknuo je prilikom jutrošnje sjednice Županijske skupštine kako ga je posebno iznenadilo kad je vidio u četvrtak Vladin prijedlog proračuna, kad su stavke koje su bile upisane u 2015. i u projekcijama proračuna za 2016. izbrisane, a to su stavke javno-privatno partnerstvo za Koprivničko-križevačku i Varaždinsku županiju.

Mi smo potpisali Sporazum s Vladom 2013. gdje se oni obvezuju da će do kraja trajanja naših ugovora za škole sufinancirati s 50 posto. Mislimo da je ukidanje te stavke nekakva greška, kao što se to utvrdilo i s prijevozom srednjoškolaca. Nadam se da će sljedeća dva dana saborska rasprava ići u tom smjeru da se amandmanom Vlade vrati stavka koja je postojala u proračunu – nada se Štromar.

Ovime je, navodi župan, ugrožen proračun i Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije, ali i proračuni 16 općina i gradova koji sudjeluju u JPP-u. To su ogromni iznosi, za našu županiju smanjenje od 12,5 milijuna kuna, plus više od 2,5 milijuna kuna za općine i gradove.

Ako se to desi, ne znam što ćemo kao županija moći napraviti da bismo mogli funkcionirati. Neke od mjera koje će trebat napraviti su smanjenje plaća dužnosnicima, morat ćemo ići na raskidanje kolektivnog ugovora, na smanjenje dotacija svim udrugama, svima koje financira Županija, smanjenje financija školama, zdravstvu, mislim da će biti izrazito teško – smatra župan te dodaje kako mislim da za državu ta 22 milijuna ne bi trebalo biti problem, a za Županiju znači puno i njhov manjak mogao bi stvoriti velike probleme.

Pozvao je sve saborske zastupnike iz naše županije na sastanak koji će se održati u četvrtak.

S nekima sam već razgovarao, još ćemo razgovarati i u četvrtak i svi tvrde da je ovo veliki problem te će se potruditi da se ipak donese povoljnija odluka – najavio je župan.