Štromar: "Svi se moramo dogovoriti i onda su rezultati tu, baš kao djeca koja su timski isčupala repu“ Foto: Krešimir Đurić

Štromar: "Svi se moramo dogovoriti i onda su rezultati tu, baš kao djeca koja su timski isčupala repu“

IHR/Varaždinske vijesti | 13.9.2019. u 19:52h | Objavljeno u Aktualno

- Siguran sam da se ne možete koncentrirati na govore nas političara i da je sigurno bilo ljepše slušati ovdje djecu koja su u svojoj predstavi pokazala kako se timskim radom može isčupati repa. Neka i nama to bude poruka: svi se moramo složiti, svi se moramo dogovoriti i onda su rezultati tu. Dragi načelniče Mirko, u Vladi imate partnera koji će vam pomoć da idete još bolje i brže za dobrobit vaših mještana – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenje Predrag Štromar na današnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća Cestice, koja je održana u dvorani OŠ Cestica.

Uz njega, na svečanosti su bili saborski zastupnici Josip Križanić i Božica Makar, župan Radimir Čačić, koji je ujedno i počasni građanin Cestice, predstavnici susjednih slovenskih općina, gradočelnici i načelnici gradova i općina, predstavnici PU varaždinske i granične policije, te poseban gost: gradonačelnik Grada Cresa Kristijan Jurjako.  

Rezultati obveza za dalje

Na početku sjednice predsjednik Općinskog vijeća Darko Majhen istaknuo je kako su u proteklih godinu dana postigli puno toga, ali pravi posao je pred njima.

- Rezultati se vide, ali obvezuju nas na daljnji rad i zalaganje – poručio je Majhen.

Načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj istaknuo je kako su u proteklih godinu dana provedeni brojni projekti u raznim društvenim područjima, s ciljem kvalitetnog života mještana Općine Cestica.

- Da bismo bili konkurentni u bilo kojem segmentu, potrebni su kvalitetni odgoj i obrazovanje. Odatle sve počinje. Kvalitetnom i kontinuiranom brigom o djeci od rođenja do završetka škole dobivamo novu generaciju obrazovnih mladih ljudi koji mogu doprinjeti razvoju naše općine. Godišnje u odgoj i obrazovanje ulažemo dva milijuna kuna.  Posebno mi je drago što je odlukom Ministarstva obrazovanja u Cestici po prvi put otvorena ispostava Glazbene škole Varaždin za osnovnoškolsku glazbenu naobrazbu. Općina je polaznicima osigurala instrumente, Varaždinska županija prostor, a Ministarstvo brine o novcu za rad škole. I ovo je jedan od načina na koji mještanima omogućavamo standard približan onome u gradskim sredinama – istaknuo je načelnik Korotaj.

U protekloj godini obnovljena je PŠ Lovrečan, projekt vrijedan  1.060.000 kuna, od čega je nešto manje od 615.000 kuna osigurano iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, dok je ostatak platila Varaždinska županija, zbog čega se načelnik zahvalio županu Čačiću.  Zahvalio se i potpredsjedniku Vlade i ministru Štromaru zbog ulaganja u obnovu zgrade NK Dinamo Babinec. Vrijednost projekta bila je 690.000 kuna, pri čemu su sredstva u jednakim iznostima osigurali Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te Fond za zaštitu okoliša.  

- I u ovoj se godini, kao i prethodnih, brinemo da općinski vatrogasci obnove svoju opremu kako bi o sigurnosti svih nas brinuli dobro opremljeni, što je značajno za našu i njihovu sigurnost. Najveća ovogodišnja investicija Općine u vatrogastvo iznosi 462.000 kuna za kupnju kvalitetnijeg vatrogasnog vozila DVD-u Križovljan Cestica te je njome zamijenjeno staro i dotrajalo vozilo – istaknuo je Korotaj.

Osvrnuo se na ulaganja u komunalnu infrastrukturu, nerazvrstane, ceste, modernizaciju postojećih prometnica i sanaciju klizišta, a dio proračunskog novca otići će na ugovorenu rekonstrukciju Društvenog doma Otok Virje.

- Projekt je vrijedan 638.000 kuna. Sredstva će velikim dijelom pokriti LAG Sjeverozapad, ukupno 252.000 kuna, dok će razliku platiti Općina Cestica. Rok za završetak Društvenoga doma u Otok Virju je sredina 2020. godine – istaknuo je.  

Aglomeracija i rekonstrukcija nasipa

Ovih dana započinje projekt “Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Varaždin”- Aglomeracija Varaždin jedna je od najvećih aglomeracija u Hrvatskoj vrijedna oko 855 milijuna kuna.

- Na području Općine Cestica projekt je vrijedan 75 milijuna kuna, od čega Općina sudjeluje s četiri milijuna kuna. Ovaj veliki infrastrukturni projekt će pridonijeti planu o znatno razvijenijoj Cestici kao prikladnom mjestu za život. Naravno, tome će doprinijeti i izgradnja POS stanova, čija je realizacija u tijeku. Dogovorena je izgradnja zgrade sa šest stanova koji bi trebali biti useljivi do sredine sljedeće godine, a zbog velike se zainteresiranosti uskoro predviđaizgradnja još jedne istovjetne zgrade  - istaknuo je načelnik Korotaj.

Podsjetio je kako je krenuo projekt rekonstrukcije 3,7 kilometara dugog dravskog nasipa Virje Otok - Brezje, projekt vrijedan 26 milijuna kuna, za koji novac osiguravaju Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša. Načelnik je iskoristio priliku te se tom prigodom zahvalio saborskim zastupnicima Anđelku Stričaku i Josipu Križaniću jer su lobirali kod Vlade.

- Da, Općina Cestica je jedna od općina koja se u zadnjih 25 godina otišle najdalje. To mogu osobno posvjedočiti. Sigurno ništa nije slučajno. I ne treba saborskim zastupnicima zahvaljivati jer to je naš posao, kao što je vaš posao odrađivati projekte, i naravno da ćemo to raditi ubuduće – istaknuo je Križanić.  

Župan Čačić je rekao kako je Općina Cestica vrlo dinamična općina.

- Naravno, to ovisi o prvom čovjeku općine koji ni nakon četiri, pet mandata ne gubi energiju i angažman, a rezultati su vidljivi. To nije slučajno. Pratimo napore ove općine i tako će biti ubuduće jer suradnja je vrlo dobra - poručio je varaždinski župan.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci