Štromar: "Svi se moramo dogovoriti i onda su rezultati tu, baš kao djeca koja su timski isčupala repu“ Foto: Krešimir Đurić

Štromar: "Svi se moramo dogovoriti i onda su rezultati tu, baš kao djeca koja su timski isčupala repu“

IHR/Varaždinske vijesti | 13.9.2019. u 19:52h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Siguran sam da se ne možete koncentrirati na govore nas političara i da je sigurno bilo ljepše slušati ovdje djecu koja su u svojoj predstavi pokazala kako se timskim radom može isčupati repa. Neka i nama to bude poruka: svi se moramo složiti, svi se moramo dogovoriti i onda su rezultati tu. Dragi načelniče Mirko, u Vladi imate partnera koji će vam pomoć da idete još bolje i brže za dobrobit vaših mještana – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenje Predrag Štromar na današnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća Cestice, koja je održana u dvorani OŠ Cestica.

Uz njega, na svečanosti su bili saborski zastupnici Josip Križanić i Božica Makar, župan Radimir Čačić, koji je ujedno i počasni građanin Cestice, predstavnici susjednih slovenskih općina, gradočelnici i načelnici gradova i općina, predstavnici PU varaždinske i granične policije, te poseban gost: gradonačelnik Grada Cresa Kristijan Jurjako.  

Rezultati obveza za dalje

Na početku sjednice predsjednik Općinskog vijeća Darko Majhen istaknuo je kako su u proteklih godinu dana postigli puno toga, ali pravi posao je pred njima.

- Rezultati se vide, ali obvezuju nas na daljnji rad i zalaganje – poručio je Majhen.

Načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj istaknuo je kako su u proteklih godinu dana provedeni brojni projekti u raznim društvenim područjima, s ciljem kvalitetnog života mještana Općine Cestica.

- Da bismo bili konkurentni u bilo kojem segmentu, potrebni su kvalitetni odgoj i obrazovanje. Odatle sve počinje. Kvalitetnom i kontinuiranom brigom o djeci od rođenja do završetka škole dobivamo novu generaciju obrazovnih mladih ljudi koji mogu doprinjeti razvoju naše općine. Godišnje u odgoj i obrazovanje ulažemo dva milijuna kuna.  Posebno mi je drago što je odlukom Ministarstva obrazovanja u Cestici po prvi put otvorena ispostava Glazbene škole Varaždin za osnovnoškolsku glazbenu naobrazbu. Općina je polaznicima osigurala instrumente, Varaždinska županija prostor, a Ministarstvo brine o novcu za rad škole. I ovo je jedan od načina na koji mještanima omogućavamo standard približan onome u gradskim sredinama – istaknuo je načelnik Korotaj.

U protekloj godini obnovljena je PŠ Lovrečan, projekt vrijedan  1.060.000 kuna, od čega je nešto manje od 615.000 kuna osigurano iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, dok je ostatak platila Varaždinska županija, zbog čega se načelnik zahvalio županu Čačiću.  Zahvalio se i potpredsjedniku Vlade i ministru Štromaru zbog ulaganja u obnovu zgrade NK Dinamo Babinec. Vrijednost projekta bila je 690.000 kuna, pri čemu su sredstva u jednakim iznostima osigurali Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te Fond za zaštitu okoliša.  

- I u ovoj se godini, kao i prethodnih, brinemo da općinski vatrogasci obnove svoju opremu kako bi o sigurnosti svih nas brinuli dobro opremljeni, što je značajno za našu i njihovu sigurnost. Najveća ovogodišnja investicija Općine u vatrogastvo iznosi 462.000 kuna za kupnju kvalitetnijeg vatrogasnog vozila DVD-u Križovljan Cestica te je njome zamijenjeno staro i dotrajalo vozilo – istaknuo je Korotaj.

Osvrnuo se na ulaganja u komunalnu infrastrukturu, nerazvrstane, ceste, modernizaciju postojećih prometnica i sanaciju klizišta, a dio proračunskog novca otići će na ugovorenu rekonstrukciju Društvenog doma Otok Virje.

- Projekt je vrijedan 638.000 kuna. Sredstva će velikim dijelom pokriti LAG Sjeverozapad, ukupno 252.000 kuna, dok će razliku platiti Općina Cestica. Rok za završetak Društvenoga doma u Otok Virju je sredina 2020. godine – istaknuo je.  

Aglomeracija i rekonstrukcija nasipa

Ovih dana započinje projekt “Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Varaždin”- Aglomeracija Varaždin jedna je od najvećih aglomeracija u Hrvatskoj vrijedna oko 855 milijuna kuna.

- Na području Općine Cestica projekt je vrijedan 75 milijuna kuna, od čega Općina sudjeluje s četiri milijuna kuna. Ovaj veliki infrastrukturni projekt će pridonijeti planu o znatno razvijenijoj Cestici kao prikladnom mjestu za život. Naravno, tome će doprinijeti i izgradnja POS stanova, čija je realizacija u tijeku. Dogovorena je izgradnja zgrade sa šest stanova koji bi trebali biti useljivi do sredine sljedeće godine, a zbog velike se zainteresiranosti uskoro predviđaizgradnja još jedne istovjetne zgrade  - istaknuo je načelnik Korotaj.

Podsjetio je kako je krenuo projekt rekonstrukcije 3,7 kilometara dugog dravskog nasipa Virje Otok - Brezje, projekt vrijedan 26 milijuna kuna, za koji novac osiguravaju Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša. Načelnik je iskoristio priliku te se tom prigodom zahvalio saborskim zastupnicima Anđelku Stričaku i Josipu Križaniću jer su lobirali kod Vlade.

- Da, Općina Cestica je jedna od općina koja se u zadnjih 25 godina otišle najdalje. To mogu osobno posvjedočiti. Sigurno ništa nije slučajno. I ne treba saborskim zastupnicima zahvaljivati jer to je naš posao, kao što je vaš posao odrađivati projekte, i naravno da ćemo to raditi ubuduće – istaknuo je Križanić.  

Župan Čačić je rekao kako je Općina Cestica vrlo dinamična općina.

- Naravno, to ovisi o prvom čovjeku općine koji ni nakon četiri, pet mandata ne gubi energiju i angažman, a rezultati su vidljivi. To nije slučajno. Pratimo napore ove općine i tako će biti ubuduće jer suradnja je vrlo dobra - poručio je varaždinski župan.