Štromar poručuje: Prioriteti su veće plaće prosvjetarima, ukidanje nameta, smanjenje poreza te rezanje birokracije Foto: HNS

Štromar poručuje: Prioriteti su veće plaće prosvjetarima, ukidanje nameta, smanjenje poreza te rezanje birokracije

Varaždinske vijesti | 30.6.2019. u 14:31h | Objavljeno u Aktualno

U Svetom Martinu na Muri okupilo se 2000 članova HNS-a, na kojem je zamjenik predsjednika HNS-a Predrag Štromar poručio da su politički prioriteti HNS-a u nadolazećem razdoblju veće plaće prosvjetarima za 6 posto, ukidanje nameta, smanjenje poreza te rezanje birokracije

- Reformski procesi u Hrvatskoj moraju ići brže i hrvatski građani moraju znati što od Vlade RH mogu očekivati do kraja mandata. Reforma obrazovanja od jeseni ulazi frontalno u sve škole, a ministrica obrazovanja Blaženka Divjak prva je ministrica u povijesti koja je reformu obrazovanja uvela u učionice. U resoru graditeljstva i prostornog uređenja reformski procesi i projekti poput subvencioniranih stambenih kredita, POS-ovih stanova i energetske obnove rezultirat će brojkom od čak 20.000 mladih koji neće iseliti i svoj će dom imati upravo u Hrvatskoj. HNS radi dobar posao u ovoj Vladi i očekujemo da i ostali ministri podignu u reformski tempo HNS-ovih ministara - poručio je Štromar na konferenciji za medije na tradicionalnim, 13. po redu susretima Političke Akademije HNS-a u Svetom Martinu na Muri.

Zamjenik predsjednika HNS-a istaknuo je da su tijekom vikenda održana stranačka tijela HNS-a, Predsjedništvo i Središnji odbor stranke, koji su još jednom potvrdili snagu i jedinstvo stranke.

- Na stranačkim tijelima smo donijeli zaključke o političkim prioritetima HNS-a u nadolazećem razdoblju,a to su veće plaće svim zaposlenicima u osnovnim i srednjim školama, što bi obuhvatilo oko 68 tisuća prosvjetara povišicom od 600 kuna u prosjeku te daljnje ukidanje nameta i rezanje birokracije poput nedavne mjere prelaska s kilograma i kilograma papirologije na digitalno izdavanje dozvola u građevinskom sektoru - istaknuo je Štromar.

Potvrdio je i zaključak s jučerašnje sjednice Predsjedništva da će HNS premijeru Andreju Plenkoviću na hitnom koalicijskom sastanku predložiti smjenu ministra uprave Lovre Kuščevića.

- Tijekom vikenda još smo jednom uputili poziv HDZ-u da se organizira koalicijski sastanak. Na njemu ćemo predložiti smjenu ministra Kuščevića. Mi u kaznenu odgovornost ne možemo i nećemo ulaziti, ali iz svega što vidimo evidentno je da je gospodin Kuščević koristio politički utjecaj radi osobne koristi i to je za nas u HNS-u pitanje moralne i političke odgovornosti - naglasio je Štromar.

Na susretima u Svetom Martinu na Muri okupilo se oko 2000 članica i članova HNS-a, čime se ovaj tradicionalni susret u 13.-oj godini održavanja susreta svrstao među najbrojnije. Natjecanja su se održavala u 19 disciplina, od tenisa preko povlačenja konopa do političkog kviza, a domaćin susreta i međimurski župan Matija Posavec izrazio je zadovoljstvo i odazivom članova i organizacijom susreta.

- Iza nas je vrlo produktivan radni vikend na kojem smo donijeli odgovorne političke odluke, a danas su pred nama tradicionalni sportski susreti na kojima se okupilo oko 2000 članova stranke pa očekujem isto tako i dobar provod naših članova i odmjeravanje snaga u čak 19 sportskih disciplina. Kao dobrom domaćinu drago mi je da 2000 naših članova pokažemo ljepote našeg Međimurja i izrazimo toplo gostoprimstvo u zelenoj oazi gornjeg Međimurja, koje ponosno nosi titulu europske destinacije izvrsnosti.Zahvaljujem se cijelom HNS-u na organizaciji, a posebno domaćinima i svojim vrijednim Međimurcima koji su se pobrinuli da ove sportske igre budu organizirane na najbolji mogući način. Koristim priliku da se i zahvalim svima koji su na prethodnim izborima za Europski parlament dali podršku listi koju sam osobno predvodio, a posebno svojim Međimurcima gdje smo dobili najviše glasova, što potvrđuje da Međimurje živi građanske vrijednosti. Osobno bih volio da su i u drugim županijama rezultati naše liste bili puno bolji - rekao je Posavec.

Potpredsjednica Središnjeg odbora Ruža Kovačević Bilić izvijestila je o zaključcima jučerašnje sjednice Središnjeg odbora, gdje su analizirani rezultati nedavnih izbora za Europski parlament te potvrdila da HNS već kreće s pripremama za nadolazeće parlamentarne izbore.

- Nakon detaljne analize rezultata europskih izbora, Hrvatska narodna stranka kao najjača liberalna stranka u Hrvatskoj započinje s pripremama za nadolazeće parlamentarne izbore. HNS je jučer utvrdio akcijske korake za ljeto i jesen ove godine, poput dorade stranačkog programa koji će biti temelj stranačkih aktivnosti i osnova za bilo kakvu suradnju s drugim akterima na političkoj sceni - rekla je Kovačević Bilić.

Politička akademija HNS-a na kraju svake akademske godine organizira susrete za sve izabrane predstavnike u jedinicama lokalne samouprave. Ti su susreti prerasli u veliko stranačko okupljanje, rekao je voditelj Političke akademije Boris Blažeković. Prvi susreti održani su 2. srpnja 2006. godine u Topuskom, nakon čega su se četiri puta održali na Bjelolasici, tri puta u Svetom Martinu na Muri, četiri puta u Termama Tuhelj te ove godine ponovo u Svetom Martinu.

- HNS putem seminara i svih drugih vrsta edukacija svoje Političke akademije ulaže u sebe i svoju budućnost, ulaže u ljude, u svoje polaznike i članove. HNS obrazovanje smatra najvažnijim. Ono je najveći kapital koji pojedinac može steći i kapital koji mu nitko ne može oduzeti. Sloboda i sreća svakog pojedinca u jednom svojem dijelu vezana je i uz njegovo obrazovanje. Sretni i zadovoljni pojedinci čine sretnu i uspješnu državu i društvo. I zato HNS smatra da je takva vrsta stranačke aktivnosti, prvenstveno dodatno obrazovanje vlastitih članova, a posebno izabranih predstavnika na bilo kojoj razini vlasti, dokaz političke odgovornosti spram sebe i u konačnici spram hrvatskih građana - rekao je Blažeković.

13._susreti_Političke_akademije_HNS-a.jpg