Štromar ne krije optimizam oko plaća u obrazovanju, ali i naglašava da je i HNS spreman na izbore

| 14.10.2019. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Ne bude li predviđen rast prosvjetarskih koeficijenata u proračunu za 2020. od 4,3 posto, HNS neće glasati za taj proračun, a samim time nemamo mi više što raditi u Vladi, izjava je koja je odjeknula prošli tjedan, kao i HDZ-ov odgovor da neće prihvatiti ultimaume koalicijskog partnera ni po cijenu prijevremenih izbora. Koliko su oni uistinu izgledni, kakav je zapravo odnos između koalicijskih partnera te kako to se njihov odnos zaoštrio baš zbog plaća u prosvjeti - neke su od tema o kojima smo razgovarali s Predragom Štromarom, potpredsjednikom Vlade RH te ministrom graditeljstva i prostornog uređenja, koji ne krije optimizam da će se naći rješenje za rast plaća u obrazovanju zbog čega učitelji i nastavnici nastavljaju štrajk i ovaj tjedan.

Štrajk prosvjetara: opravdan ili ne? Rast plaća 2+2 posto kroz dodatke ili 6 posto kroz koeficijent složenosti posla?
Povećanje plaća nastavnicima dio je reforrmskog procesa. Reforma obrazovanja ušla je u sve škole i sad su na redu ljudi.
HNS-u je obrazovanje prioritet i provedba reforme bio je jedan od glavnih razloga ulaska u ovu Vladu. Sjetimo se kako je prije godinu dana još bilo sumnji u javnom prostoru hoće li se reforma provesti, sjetimo se i otpora, podmetanja… Ako nismo odustali tad, nećemo ni sad. Sad je reforma u školama i to smo dočekali nakon što se 20 godina o tome samo pričalo i ministrica Blaženka Divjak je prva i jedina osoba kojoj je to uspjelo, naravno, uz političku podršku HNS-a, ali i cijele Vlade.

HNS je zbog obrazovanja zaoštri stvar, ali HDZ odgovara da ne pristaju na ultimatume te da su spremni za izbore. A je li HNS?
Pobornik sam razgovora i dogovora pa vjerujem da će se rješenje naći kao i uvijek do sad. Uostalom, HNS već gotovo pola godine jasno komunicira da nam je povećanje plaća u obrazovanju jedan od političkih prioriteta i takvu odluku donijela su stranačka tijela. Dakle, ovo nije ništa novo.
Izbori? Pa izbori su uvijek opcija i HNS je spreman.

Kakvo je zapravo stanje u koaliciji, posebice odnos HNS-a s HDZ-om?
HNS i HDZ potpuno su različite stranke i normalno je da se ne slažemo u svemu. Mi smo uvijek jasno i nedvosmileno komunicirali svoje stavove. Sjetimo se Zakona o udžbenicima, Obiteljskog zakona, Kuščevića… Sva ta pitanja i mnoga druga riješili smo kroz razgovor.
 

                 Cijeli intervju pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...