U Varaždinskoj županiji neke će Općine ići na referendum kako bi se spojile

M.P./Varaždinske vijesti | 14.11.2016. u 10:21h | Objavljeno u Aktualno

Uvođenje Indeksa poravnanja u Zakon o regionalnom razvoju RH te sufinanciranje troškova najamnina za školske objekte izgrađene po modelu JPP-a bile su najvažnije teme sastanka varaždinskog župana Predraga Štromara i saborskih zastupnika s područja Varaždinske županije.

Od njih šestero, sastanku su se odazvali tek HNS-ovi Božica Makar i Milorad Batinić te SDP-ov Mario Habek.

- Dok općine na kontinentu imaju prihode po stanovniku od 500 pa do maksimalno 2.000 kuna, one u priobalju imaju od 2.000 do čak 20.000 kuna prihoda po stanovniku. To pokazuje da imamo Zakon o financiraju JLS u kojem je prisutna izraženo položajna renta i da bismo imali ravnomjerni regionalni razvoj, predložemo da se izmjenama Zakona o regionalnom razvoju uvede indeks poravnanja. On bi se definirao na temelju pet poreznih prhoda u proračunima JLS, a one jedinice koje bi po tih pet osnova imale prihod manji od 1.500 kuna, država bi im nadoknadila do 1.500 kuna - pojasnio je Štromar.

Usto, prijedlog je da se spoje i dvije JLS kako bi idućih šest godina imale prihod od 2.000 kuna po glavi stanovnika.

- U našoj županiji imamo primjere gdje su se načelnici dogovorili da bi išli na referendum i spojili nekoliko općina koje imaju prihode od 500 do 600 kuna. Tako da smo na tragu dobrovoljnog spajanja JLS, a ne na silu - naveo je župan ne želeći otkriti više detalja.

Usto, Štromar se nada da će uskoro postići dogovor s novim ministrom obrazovanje oko plaćanja najma za JPP. Naime, država u ovom trenutku Županiji duguje 11 milijuna kuna zbog čega je podnijeta i tužba Trgovačkom sudu u Varaždinu.

- Ako se u rebalans stave sredstva za ovu godinu i u proračun za 2017. godinu, povući ćemo tužbu - poručuje Štromar nezadovoljan što se sastanku nisu odazvali i ostali saborski zastupnici iz Varaždinske županije.

- Josip Križanić je na proslavi Dana općine Martijanec izjavio da si moramo dati ruku i zajedno odrađivati poslove za sjever, no sada ga nema - primijetio je Štromar.

Da su ovakvi sastanci nužni, potvrđuje i Batinić.

- Župan sa svojim timom ljudi najbolje poznaje situaciju u županiji i upravo su stoga potrebni ovakvi sastanci kako bi o tome informirao i saborske zastupnike. Što se tiče neodaziva ostalih kolega, razumijem da nije jednostavno biti u mogućnosti donositi odluke, a tome oni očito nisu dorasli. Naročito stoga što njihova Vlada donosi određene prijedloge zakona i vodi politiku koja ne ide na dobrobit i korist građana Varaždinske županije i treće izborne jednice, a sa čime se teško nose - kaže Batinić.