Štromar: Imamo najmanje nezaposlenih, ali radnici moraju imati veće plaće Foto: Varaždinska županija

Štromar: Imamo najmanje nezaposlenih, ali radnici moraju imati veće plaće

V.M./Varaždinske vijesti | 15.11.2016. u 10:41h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Varaždinska županija ponovo je pozitivan primjer u gospodarstvu, kaže župan Predrag Štromar. Nažalost, ističe, ne može se tome potpuno veseliti dok od samog ministra rada i mirovinskog sustava dr. sc. Tomislava Ćorića dolaze nimalo pozitivne najave.

I dok je krajem listopada u Varaždinskoj županiji ponovo, u kontinuitetu, zabilježen pad broja nezaposlenih, jučerašnje izjave ministra Ćorića nisu nimalo obećavajuće, smatra varaždinski župan. Rekao je, naime, kako će zbog kraja turističke sezone broj nezaposlenih i dalje rasti. Spomenuo je pritom i nove mjere za zapošljavanje, ali nije definirao o čemu je riječ.

- Svaku dobru mjeru za zapošljavanje ćemo naravno pozdraviti i nadam se da nećemo na njih dugo čekati – rekao je župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

Krajem listopada 2016. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Regionalnom uredu Varaždin evidentirano je 5.268 nezaposlenih osoba. U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih manji je za 1,5% ili za 82 osobe, a u usporedbi s istim mjesecom (listopad) 2015. godine broj nezaposlenih manji je za 1.553 osobe, odnosno 22,8%.

Usporedno s tim, nakon što je završila turistička sezona, i brojni sezonci ostali bez privremenog zaposlenja, sve se odrazilo na broj nezaposlenih u cijeloj Hrvatskoj. Tako je prema podacima Zavoda za zapošljavanje u Hrvatskoj krajem listopada bilo registrirano 225.703 nezaposlenih osoba. Riječ je o povećanju nezaposlenih za 6,6% u odnosu na rujan. Time je ujedno prekinut niz od osam uzastopnih mjeseci u kojima je broj nezaposlenih na mjesečnoj razini padao.

Ono pak što je dobro je da se u Hrvatskoj smanjuje broj blokiranih poslovnih subjekata, a Varaždinska županija je po zaduženosti gospodarstvenika na dnu te ljestvice, a radi se o zaduženju od 246 milijuna kuna.

- Svaki pozitivan podatak vezan za gospodarstvo veseli, a to je samo dokaz da imamo dobru gospodarsku politiku u kontinuitetu. Međutim, za sad nisam zadovoljan ovime što vidimo na državnoj razini. Od najavljene velike porezne reforme dobili smo svega nekoliko novih prijedloga zakona. Ipak, nadam se da upravo zbog svih pozitivnih pomaka koji su se dogodili u Varaždinskoj županiji, ali i ostalim županijama na Sjeveru, nećemo biti ponovo zakinuti – rekao je župan Predrag Štromar. Dodaje i kako će se osobno zalagati za povećanje plaća, što je trenutno jedan od većih problema u Varaždinskoj županiji.

- Iako u proteklom razdoblju imamo zabilježen rast prosjeka plaća i u tome smo premašili rast prosjeka plaća na državnoj razini, ne mogu biti potpuno zadovoljan dok od svojih plaća svi građani Varaždinske županije neće moći dostojno živjeti. Svjestan sam da je u našoj županiji najviše zaposlenih u prerađivačkoj industriji, posebice tekstilnoj, gdje su niske plaće. Međutim, očekujem pomoć i konstruktivne razgovore od saborskih zastupnika, ne samo HNS-ovih nego svih, kako bi se to promijenilo. Vidimo s jedne strane kako je MOST uspio izlobirati da će se našim ugostiteljima naplaćivati PDV od 25%, dok se MOST-ovim lobiranjem PDV za ugostiteljstvo na Jadranu zadržao na 13%, a s druge strane vidimo nedostatak volje za dijalogom od strane saborskih zastupnika HDZ-a i MOST-a u našoj županiji. Ovim putem ih još jednom pozivam da radimo zajedno, da se konzultiramo kako bi svim našim građanima bilo bolje i da ne glasuju za zakone koji će ići na štetu građanima Sjevera. Turizam je važna grana u gospodarstvu, ali nije jedina. Podsjećam da mi ovdje imamo već spomenutu prerađivačku industriju, ali i poljoprivredu – zaključio je Štromar te napomenuo kako se nada da će se i dalje nastaviti pozitivni pomaci u gospodarstvu te je još jednom apelirao na Vladu da ne zaboravi na Sjever Hrvatske.