"Štromar i Habuš nemaju nikakvo rješenje za 130.000 tona smeća"

| 25.3.2016. u 14:24h | Objavljeno u Aktualno

Nažalost, ponovno smo suočeni s činjenicom da župan Štromar i gradonačelnik Habuš nemaju nikakvo rješenje za 130.000 tona smeća na ulazu u grad Varaždin, poručila je Natalija Martinčević, potpredsjednica Narodne stranke – reformisti, nakon što se doznalo za pismo varaždinskoga gradonačelnika Gorana Habuša i Mladena Hižaka, predsjednika Povjerenstva za praćenje aktivnosti oko bala u Brezju.

- Dapače, sada jasno priznaju da problem neće biti riješen u skoro vrijeme pa „ohrabruju“ građane da će bale smeća biti riješene prije 2018.godine, ukazuje Martnčević.

Podsjeća da je varaždinski župan još pred izbore 2015., zajedno sa gradonačelnikom Habušem, pred balama u Brezju najavio da će smeće biti riješeno do kraja 2015.

- Imali ste četiri godine „vertikale vlasti“ od gradonačelnika Habuša do Vlade RH i dovoljan broj zastupnika u Hrvatskom saboru da riješite sve probleme Grada Varaždina i pokrenete sve projekte. No, ne samo da niste pokrenuli niti jedan jedini projekt, od bolnice do škola pa nadalje, već niste niti riješili problem smeća, kao najvećeg problema Grada Varaždina i Varaždinske županije, upozorava.

Problem smeća, kako dodaje, ne samo da nisu riješili, već su opstruirali sve inicijative i prijedloge za rješenje koje je kako saborska zastupnica predlagala.

- Niste se odazvali sastanku na koji sam pozvala tadašnjeg ministra zaštite okoliša i prirode Zmajlovića, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Müllera i gradonačelnika Habuša, sazvanog u cilju pronalaženja rješenja. Niste podržali Amandman na državni proračun za 2015. kojim sam tražila da se osigura 30 milijuna kuna za početak rješavanja problema smeća i niste podržali Zaključak Hrvatskog sabora kojim sam tražila da Vlada Republike Hrvatske preuzme odgovornost za rješavanje problema smeća. Sad vidimo da ste iz politikantskih razloga moje inicijative odbacili, a našim građanima ostavili 130.000 tona smeća, naglašava.

No, kako dodaje, zato su uspješno obmanjivali javnost i građane da će problem zbrinjavanja smeća biti riješen.

- Pune četiri godine gledali smo slikanja pred balama smeća i slušali lažna obećanja, lažna rješenja i lažna sufinanciranja. 130.000 tona smeća najveći je ekološki, financijski i zdravstveni problem u gradu Varaždinu, a vaš rad i rješavanje tog problema pravi primjer neodgovorne i nesposobne politike, zaključuje Martničević, bivšia zamjenica varaždinskoga gradonačenika, a danas varaždinska gradska vijećnica.