Štromar: Čačić ima veliku frustraciju, jer nikad nije bio premijer

D.P./Varaždinske vijesti | 6.11.2017. u 18:27h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je prošli tjedan župan Varaždinske županije Radimir Čačić kazao kako ministrica obrazovanja Blaženka Divjak te potpredsjednik Vlade Predrag Štromar opstruiraju postupak vraćanja državnih dugova za projekte javno privatnog partnerstva Varaždinskoj županiji, o svemu se oglasio i prozvani Štromar.

Na konferenciji za medije sazvanoj za ponedjeljak poslijepodne kazao je kako mora demantirati laži koje posljednjih šest mjeseci širi Radimir Čačić gotovo na svakoj konferenciji za medije.

- Vezano za demantij Čačićevih navoda pripremili smo i sve projekte koje je gospodin Čačić pripremio i ostvario u zadnjih šest mjeseci otkako je župan. To nije bilo teško - kazao je Štromar te novinarima pokazao prazan list papira.

- Imam osjećaj da gospodin Čačić ima jednu veliku frustraciju, a to je da nikad nije postao premijer i da nikad nije imao tu mogućnost. Sada se to vidi iz svih njegovih nastupa i pljuvanja po HNS-u i prema meni osobno, a i prema ministrici Divjak - smatra Štromar.

Vezano za navode koje je iznio Čačić, a koji su vezani za JPP projekte u Varaždinskoj županiji, Štromar je novinarima iznio nekoliko tvrdnji.

Podsjetio je kako je Čačić sa Sanadarom još 2006. godine sa Sanaderom dogovorio izgradnju škola, ali kako taj dogovor nije ostvaren zbog odnosa Čačića i Sanadera.

- Nakon toga, Čačić je nametnuo općinama sufinanciranje od 20 posto za plaćanje najma sljedećih 25 ili 30 godina, a kao prvi potpredsjednik Vlade nije učinio ništa kako bi država preuzela svoju obavezu te time pomogla u vraćanju nagomilanih dugova Županije. Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Varaždinska županija potpisali su 2013. godine Sporazum o sufinanciranju troškova najamnina za troškove škola po JPP-u međutim, tadašnji ministar Jovanović nije osigurao trajno rješenje o sufinanciranju niti su stvoreni zakonski okviri - kazao je Štromar.

Podsjetio je kako je trenutno slučaj sufinanciranja troškova po modelu JPP-a predmet spora između države, Varaždinske županije, Koprivničko-križevačke županije te Grada Koprivnice.

Istaknuo je kako je upravo on pokrenuo inicijativu da se nađe trajno rješenje za to da se navedenim jedinicama lokalne samouprave vrate zaostala sredstva.

- Izmjenama Zakona o obrazovanju to trajno rješenje će se i osigurati, a donošenje Zakona je u proceduri i tako će ono što nije osigurao ministar Jovanović osigurati ova Vlada i ministrica Divjak - tvrdi Štromar.

Pojasnio je kako će izmjenama Zakona Varaždinska županija dobivati 30 milijuna kuna godišnje narednih nekoliko godina.

- Ostaje se samo nadati kako će Čačić ta sredsta iskorostiti za obrazovanje, a ne za neke njemu bitne stvari poput skupih automobila i isokih troškova reprezentcije - zaključio je Štromar.