Predrag Štromar Foto: VV arhiva

Štromar: 13.000 obitelji ima svoj dom zahvaljujući subvencijama i POS-u

Varaždinske vijesti | 10.10.2018. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u subotu je u Varaždinu izvijestio kako je ove godine pristiglo 3033 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite za mlade, što je 26 posto više nego lani.

Podsjetio je kako su prošle godine za subvencioniranje stambenog kredita odobrena su 2320 zahtjeva.

- To je 2320 obitelji u kojima se već sad rodilo više od 260 djece - rekao je ministar Štromar te naglasio kako je ova mjeta Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i APN-a izuzetno dobra, a prvenstveno korisna mladim ljudima.

- Kad brojci od 3033 pribrojimo 2320 mladih koji su zahvaljujući subvencioniranju stambenih kredita riješili svoje stambeno pitanje, dolazimo do brojke od 5353 obitelji koje su prepoznale ovu mjeru kao potrebnu za rješavanje svog stambenog pitanja. I kad dodamo 8000 onih koji su do svog doma došli zahvaljujući našoj drugoj mjeri – POS-u, dolazimo do brojke od preko 13000. I to nisu samo brojke, to je preko 13 tisuća domova, to je preko 13 tisuća mladih obitelji koje će ostati u Hrvatskoj, ovdje će graditi svoju budućnost, odgajati djecu, raditi i stvarati.To je jedan solidno veliki grad u Republici Hrvatskoj, svi ti mladi ljudi ostat će u Hrvatskoj - rekao je Štromar.

Subvencija za stambeni kredit traje pet godina i povećava se za po dvije godine za svako novorođeno dijete. Subvencije se kreću od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti. Najveće dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba. Mladi će se za subvencionirane stambene kredite ponovo moći javiti na jesen 2019., kao i 2020.