Stričak: Umjesto da se Vlada Milanovića barem malo potrudila oko Schengena, migrante se noću slalo preko granice

vv / HDZ | 30.10.2019. u 07:30h | Objavljeno u Aktualno

- Šest godina od našeg pristupanja Europskoj uniji, Europska je komisija Hrvatskoj dala „zeleno svjetlo” za ulazak u Schengen, odnosno ocijenila je da ispunjavammmo sve tehničke preduvjete potrebne za ulazak u Schengenski prostor te nas pozvala Vijeće Europe da se uključimo u prostor bez unutarnjih graničnih kontrola, prostor kojim je obuhvaćeno čak 400 milijuna ljudi, ukazao jesaborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Anđelko Stričak, koji se zajedno s predsjednikom varaždinske Županijske skupštine Alenom Runcem, načelnikom Općine Vinica Marijanom Kostanjevcom i cestičkim načelnikom Mirkom Korotajem posebno osvrnuo na značaj ulaska u schengensku zonu za Varaždinsku županiju.

– Zahvaljujući Vladi premijera Plenkovića, Republika Hrvatska ispunila je sve uvjete za ulazak u Schengenski prostor. To je, uz ulazak u eurozonu i što uspješnije povlačenje sredstava iz EU fondova, svakako jedan od prioriteta aktualne Vlade, naglasio je Stričak te napomenuo da je na početku mandata uspješnost povlačenja sredstava iz EU fondova bila na 9 posto, a sada je na više od 70 posto.

granica_4.JPG

Ulazak RH u Schengenski prostor, kako je dodao, će olakšati svakodnevni život stanovnicima pograničnih područja,  kao što su ona na zapadu Varaždinske žaupanije.

- Osim što će moći slobodno prolaziti sadašnju granicu, prestati će i s prometnim gužvama kroz pogranična naselja, pogotovo kamionskog prijevoza. Moj stav je da do svih ovih gužvi, odnosno kolona teretnih vozila ne bi ni dolazilo da si je bivša SDP-ova Vlada premijera Milanovića dala barem malo truda oko Schengena. Umjesto da su se bavili rješavanjem problema građana pograničnog područja, bavili su se spašavanjem dvojice udbaša i svađom s cijelom Europom. Zato je to sada odradila aktualna Vlada premijera Plenkovića, a o tome nam govori odluka Europske komisije. Nakon što odluku ratificiraju sve države članice EU, schengenska granica se seli na istočne Hrvatske granice tj. na granicu sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, napomenuo je Stričak koji se kritički osvrnuo i na noćne organizirane transporte migranata do granica u vrijeme Milanovićeve  Vlade.

Ni Alen Runac, predsjednik Skupštine Varaždinske županije, ne krije zadovoljstvo zbog vjerojatnog skorog ulaska Hrvatske u Schengenski prostor.

– To je vrlo važno za Varaždinsku županiju koja graniči sa Slovenijom. Ja sam iz one generacije koja se dobro sjeća kakve smo probleme imali i stresove proživljavali kad smo dolazili na granične prijelaze. Međutim, sada često putujem po cijeloj Europi i mogu reći da će, kada uđemo u Schengen, to biti jako dobro. Smatram da su žitelji Varaždinske županije dio tog zapadnog svijeta i to će sigurno pridonijeti kvaliteti njihovog života – kazao je Runac.

Pomicanje schengenske linije jedna je od bitnih stvari za žitelje općine Cestica, istaknuo je načelnik Mirko Korotaj.

– Ljudi svakodnevno idu preko granične crte, susjedu na kavu, u rodbinske odnosno prijateljske posjete, stoga je ovo za nas iznimno važno. Ovo je prilika da zahvalim ovoj Vladi, premijeru Plenkoviću što je doveo do toga da država bude pripremljena da možemo ući u Schengenski prostor. Žilet žica je posebna priča u ovom stoljeću, ali vjerujemo da će ulaskom u Schengenski prostor ta žica biti maknuta i da ćemo moći normalno komunicirati s našim susjednima s druge strane granice – istaknuo je načelnik Korotaj.

Ulazak u Schengenski prostor velika je stvar za općinu Cestica koja je pogranična općina, ali i za susjednu općinu Vinica.

– Mi dugi niz godina njegujemo prekograničnu suradnju kroz projekte Interreg, Europa za građane. Kroz taj dio priče smo odradili određene projekte, to su i značajni iznosi i mi nismo imali te birokratske barijere i prepreke. Dogodi li se taj dugo očekivani ulazak u Schengen, to pomicanje šengenske linije, sigurno da će se otvoriti i druga pitanja i otvoriti i druge mogućnosti za nastavak suradnje. Nisu tu samo u pitanju novci, nego međusobna druženja i posjećivanje. Mi smo sa Slovencima jednako kao i Cestica i Voća izgradili dobre iznose i gradit ćemo ih i dalje, pogotovo kad ćemo svi zajedno biti dio Schengenskog prostora – izjavio je načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.