Stričak za prijevremene izbore, Batinić protiv, a vladajući nemaju niti podršku Čačića Foto: Krešo Đurić

Stričak za prijevremene izbore, Batinić protiv, a vladajući nemaju niti podršku Čačića

| 23.11.2015. u 13:16h | Objavljeno u Aktualno

Od sedmorice novoizabranih saborskih zastupnika sastanku, koji je na temu rješavanja baliranog otpada u ponedjeljak sazvao gradonačelnik Goran Habuš, odazvali su se tek HNS-ov Milorad Batinić te HDZ-ov Anđelko Stričak. Doduše, stigao je i predsjednik reformista Radimir Čačić, no tek kad je sastanak završio.

Okupljene je zastupnike gradonačelnik informirao o dosad poduzetim aktivnostima po pitanju rješavanja problema baliranog otpada.
- Pozvao sam ih da se aktivno uključe u problem rješavanja jer je to nadstranački, a ne politički problem iako sve više dobiva političke konture - napomenuo je Habuš kojem nije jasno kako se saniraju odlagališta u Vinkovcima i diljem Istre, dok za Varaždin to nije slučaj.

- Model koji imamo je zakonit i dogovoren je s MZOIP-om i Fondom za zaštitu okoliša, no njihovo se mišljenje promijenilo. Nadam se da će se naših sedam zastupnika aktivno uključiti kako bi se tom varaždinskom problemu ozbiljno pristupilo i riješilo ga se - ističe gradonačelnik kojem ne pada na pamet podnijeti ostavku.

- Moj mandat traje do sredine 2017. godine i ako ne riješim problem bala ili ga ne počnem rješavati, neću se niti kandidirati - kazao je Habuš izrazivši nadu da će njegov prijedlog proračuna prihvatiti gradski vijećnici kako ne bi došlo do prijevremenih izbora u Gradu.

- U planiranje proračuna za 2016. idemo realno. U njega je uvršteno saniranje dugova, a svjesni smo i opasnosti koje nam prijete od JUGS-a. Bit će to oprezan proračun te očekujem da će ga vijećnici i prihvatiti. Nema smisla godinu i pol prije redovnih lokalnih izbora ići u prijevremene - upozorava.

Ipak, šef županijskog HDZ-a, koji je Habušev sastanak sa zastupnicima ocijenio simpatičnim, i dalje ustraje na prijevremenim izborima.

- Nećemo podržati Habuša jer smatramo da je jedno od rješenja za varaždinske bale da se ne izglasa proračun ili da gradonačelnik i zamjenik podnesu ostavke - naglasio je Stričak.

S druge strane, Batinić ne vjeruje da će prijevremeni izbori nešto riješiti, a ponajprije pitanje zbrinjavanja baliranog otpada.

- Kao koalicija dosad smo se trudili iznaći način rješavanja problema, no imam dojam da su neke stvari od strane MZOIP-a i Fonda za zaštitu okoliša ostale nedorečene. Mislim da je aktualna gradska vlast tražila način da se problem riješi, no bojim se da su drugi tražili način da se ne riješi - primijetio je Batinić, dok Čačić smatra da je na gradonačelniku odgovornost zbog nerješavanja problema bala.

- Prošao je mandat, no rješenje se nije našlo. Ne sumnjam da je gradonačelnik pokušao riješiti problem i sigurno se osjeća izdano od strane kolega koji su mogli utjecati da se problem riješi, a nije se, no njegova je odgovornost ostala - rekao je Čačić koji će kao zastupnik inizistirati da se riješi problem bala.

- Međutim, tražit ću da se svi koji su dosad sudjelovali u tom procesu izuzmu jer su se pokazali nesposobnima da riješe taj problem. Rješenje mora dati ekspertna skupina koja nije involvirana u ovo što se događalo - napomenuo je Čačić koji također sumnja da bi prijevremeni izbori donijeli korist gradu.

- No, ako gradonačelnik neće imati podršku, nećemo je dati niti mi reformisti - poručje.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci