Stričak u vojarni „Puma“ na obilježavanju Dana Oružanih snaga RH

J.Š./Varaždinske vijesti | 24.5.2019. u 17:07h | Objavljeno u Aktualno

I u varaždinskoj vojarni „7. gardijska brigada Puma“ u petak je Danom otvorenih vrata obilježen Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske te 28. obljetnica formiranja Oružanih snaga RH. Građani su mogli razgledati taktičko-tehnički zbor OSRH i upoznati se sa aktivnostima pripadnika 2. mehanizirane bojne Puma.

U društvu zapovjednika postrojbe, bojnika Zlatka Iživkića, bio je i saborski zastupnik i potpredsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Anđelko Stričak koji je pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga RH čestitao njihov dan, bez obzira gdje se nalazili.

– Hrvatska vojska je danas diljem svijeta, na 11 lokacija u 11 mirovnih misija gdje kao država pridonosimo globalnoj sigurnosti. Svakako treba napomenuti i doprinos Hrvatske vojske civilnom društvu, odnosno pomoći kod elementarnih nepogoda. Nikada se nije dogodila elementarna nepogoda bilo da se radi o poplavama ili požarima, a da ako je zatrebalo Hrvatska vojska nije priskočila u pomoć. Sretan sam da je nakon punih 15 godina, zahvaljujući angažmanu Vlade premijera Plenkovića i ministar obrane Krstičevića, vojska tj. bojna Pume vraćena doma, u svoj Varaždin. Bez obzira na sve rezultate, a svjedoci smo da je područje Varaždinske županije jedno veliko gradilište, ovo će biti jedan od najvažnijih rezultata Vlade premijera Plenkovića – rekao je Stričak te naglasio povezanost Hrvatske vojske i branitelja, sadašnje 2. mehanizirane bojne Puma i legendarne 7. gardijske brigade, koju je potvrdio i bojnik Iživkić.

– Osim borbenih vozila, pješačkog naoružanja i osobne opreme, iskreno se nadam da će građani vidjeti i veliko srce pripadnika 2. mehanizirane bojne Puma koji su najveći garant za sigurnost građana u ovoj regiji. Prvi smo puta pripremili „Pobjednički šator“ u suradnji s udrugom 7. gardijske brigade. Moram naglasiti tu fantastičnu suradnju, jedan obrazac takve suradnje za sve ostale postrojbe i udruge, između mehanizirane bojne kao slijednice i same 7. gardijske brigade – kazao je zapovjednik bojne te dodao da je ovdje u Varaždinu obitelj centar svega.

– Iskoristili smo priliku da u Varaždinu budu Varaždinci. U prosincu smo se vratili, a već smo u siječnju započeli obučni ciklus. Satniju smo nedavno provjerili u Slunju, na ozbiljnoj vježbi, a predstavnici Hrvatske kopnene vojske ocijenili su nas vrlo dobrim ocjenama – naglasio je bojnik Iživkić.

Stričak je dodao da Hrvatska ima najboljeg vojnika.

– U aktualnom mandatu Vlade premijera Plenkovića izmijenjeno je na bolje nekoliko zakonskih odredbi i to: Zakon o službi u Oružanim snagama, Zakon o obrani, a donesena je i Strategija nacionalne sigurnosti. Cilj je bio da se poboljša kvaliteta života vojnika, jer jedino je zadovoljan čovjek kvalitetan i dobar vojnik. Smatram da imamo najbolje vojnike na svijetu što smo i dokazali u Domovinskom ratu. Vojni proračun je povećan, troši se transparentno. Ministar obrane Krstičević odlično vodi svoj resor. Imamo jaku obrambenu industriju o čemu govori nedavni sajam obrambene industrije u Splitu. Nikad nije bilo toliko posjetitelja i izlagača, ali i stranih vojnih i državnih izaslanstava. Naša obrambena industrija je dobra, kvalitetna, a upravo su naši vojnici u mirovnim misijama najbolji promotor i te obrambene industrije, ali i naše domovine – zaključio je Stričak.

Dan otvorenih vrata osim u vojarni u Varaždinu u petak je organiziran i u vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima, 3. gardijske brigade Kune u Đakovu, 4. gardijske brigade Pauci u Kninu, 126. brigade Hrvatske vojske u Sinju i vojarni u Benkovcu.