Anđelko Stričak Foto: VV arhiva / ilustracija

Stričak: U Varaždinsku županiju za projekte stiže novih 4,1 mil. kuna s nacionalne razine

Varaždinske vijesti | 21.5.2019. u 13:33h | Objavljeno u Aktualno

U Zagrebu su u utorak potpisani ugovori o sufinanciranju brojnih lokalnih projekata iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice i Programa podrške brdsko-planinskim područjima. Ugovore su potpisali ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i predstavnici općina i gradova čiji će se projekti sufinancirati.

Prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice, Ministarstvo je u ovoj godini odabralo 300 projekata za sufinanciranje, a među njima su i projekti općina i gradova iz Varaždinske županije.

- Zahvaljujem Vladi premijera Andreja Plenkovića i ministarstvu Gabrijele Žalac na odobrenim projektima i činjenici da nova sredstva, odnosno investicije od 4,1 milijun kuna s nacionalne razine, ponovo stižu u Varaždinsku županiju. Siguran sam da će naši gradonačelnici i načelnici znati iskoristiti ta sredstva u interesu i na korist svojih sumještana. Uvijek sam govorio da je bitno podizati standarde života naših sugrađana i upravo to će se i dogoditi realizacijom ovih projekata - izjavio je saborski zastupnik Anđelko Stričak.

Općini Petrijanec Ministarstvo će s iznosom od 150.000 kuna sufinancirati rekonstrukciju ceste u Ulici Alojzija Stepinca u Petrijancu, dok će Općina Vinica dobiti 300.000 kuna za prvu fazu rekonstrukcije Društvenog doma u Marčanu. Izgradnja sanitarne kanalizacijske mreže naselja Kelemen i Leštakovec u općini Jalžabet bit će sufinancirana s 250.000 kuna.

Iznos od 270.000 kuna dobit će Općina Breznica za modernizaciju nerazvrstanih cesta na svom području. Za drugu fazu izgradnje trga i parkirališta u Donjoj Višnjici će Grad Lepoglava dobiti 200.000 kuna, dok će se modernizacija cesta na području Općine Maruševec sufinancirati sa 100.000 kuna, a isti će iznos dobiti Općina Klenovnik za modernizaciju javne rasvjete u naselju Lipovnik. Pred Općinom Martijanec je modernizacija dijela sustava javne rasvjete, a za drugu fazu projekta Općina će dobiti 240.000 kuna.

Po 300.000 kuna za svoje projekte dobit će općine Bednja i Visoko i to za gospodarsku revitalizaciju općine Bednja kroz uređenje komunalne infrastrukture, odnosno modernizaciju nerazvrstanih cesta na području općine Visoko.

- Općina Visoko dobila je pojedinačno jedan od najvećih iznosa koji će se uložiti u obnovu naših prometnica. To je samo dio sredstava koja unatrag nekoliko godina ulažemo u naše ceste. Osim podizanja standarda života naših sumještana nove i uređene ceste znače i veću sigurnost u prometu, posebice naših najmlađih - kazao je nakon potpisivanja ugovora načelnik Općine Dragutin Mateković dodajući da se razina ulaganja s nacionalne razine u Općinu Visoko unazad par godina mjeri u milijunima kuna.

Sa 150.000 kuna sufinancirat će se modernizacija i rekonstrukcija nerazvrstane ceste Mlinareki-Kićini u općini Breznički Hum. Za projekt adaptacije društvenih domova u Prilesu, Strugi, Svetom Đurđu i Hrženici Općina Sveti Đurđ dobit će 100.000 kuna, a s najvećim iznosom, čak 350.000 kuna, sufinancirat će se projekt Općine Donja Voća, druga faza rekonstrukcije drvene hiže i podruma te uređenje parkirališta u Gornjoj Voći. Druga faza rekonstrukcije zdravstvene stanice u Malom Bukovcu sufinancirat će se s 270.000 kuna, a isti je iznos namijenjen Općini Cestica za izgradnju Kulturnog centra.

Prema Programu podrške brdsko-planinskim područjima, Ministarstvo je u ovoj godini odabralo 70 projekata za sufinanciranje. Među tim je projektima revitalizacija općine Bednja kroz uređenje javne infrastrukture – rekonstrukciju i obnovu općinske zgrade, a sufinanciranje iznosi 350.000 kuna. Projekt gospodarske i socijalne revitalizacije općine Ljubešćica, kroz izgradnju vodovodne mreže i modernizaciju cestovne infrastrukture, sufinancirat će se s čak 450.000 kuna, dok će Grad Lepoglava za sanaciju cesta i nogostupa dobiti 300.000 kuna.