Stričak sa Čačićem: Želimo biti faktor stabilnosti i pokretač konkretnih projekata za opće dobro

| 7.6.2017. u 16:17h | Objavljeno u Aktualno

Još je daleko do toga da HDZ podrži reformiste u Županijskoj skupštini Varaždinske županije, iako je čelnik reformista i novoizabrani varaždinski župan Radimir Čačić pozvao na razgovor predstavnike HDZ-a Varaždinske županije, koji su se pozivu i odazvali, tim više što čelnik reformista u zadnje vrijeme, kako naglašavaju, ima samo lijepe riječi o njima i njihovoj stranci.

-To je logično jer mislim da je svima u interesu stabilnost da bi se napokon počelo raditi. Lokalni izbori su iza nas i birači su rekli svoje. Izabrali su Čačića za župana, dok je u Županijskoj skupštini situacija nešto drugačija. HDZ ima najviše mandata, 12, zatim slijedi HNS s osam vijećnika, reformisti sa sedam, pa SDP sa šest, HSS tri, Živi zid dva te po jedan laburisti, HSLS i HSU, ukazuje Anđelko Stričak, saborski zastupnik i predsjednik HDZ-a Varaždinske županije, koji je uvjeren da novoizabrani varaždinski župan nije razgovarao samo s njima, već i s predstavnicima drugih stranaka.

U Varaždinskoj županiji, kako dodaje, HDZ ima najviše (grado)načelnika, jedanaest, slijedi HNS s deset, HSS s tri, SDP s dva te HSLS jednog, a jedan je i nezavisni. I kada su u pitanju općinska i gradska tijela, odnosno vijeća,  od ukupno 424 svih vijećničkih mandata na području Varaždinske županije, HDZ je osvojio najviše – 146, slijed HNs sa 103, SDP 60, HSS 45, reformisti 18...

-S obzirom na ove brojke, jasno je da očekujemo  i primjerenu zastupljenost naših vijećnika u odborima. Tko će biti član kojeg tijela ispred HDZ, odlučit će stranačka tijela, kako na razini gradova i općina, tako i županije. Dakle, Županijski odbor odlučivat će o svojim predstavnicima u Županijskoj skupštini, a gradski u Gradskim vijećima, općinski odbori u Općinskim vijećima, objašnjava Stričak, naglašavajući da će „zadnja riječ“ biti upravo stranačkih tijela.

Budući da je bio tek jedan razgovor, tijekom kojeg se zapravo više govorilo o tome hoće li ili neće HDZ s HNS-om na nacionalnoj razini, još je prerano govoriti o dogovorenoj suradnji HDZ i Čačića u Županijskoj skupštini.

-Nadam se da će razgovori nastaviti jer valjda je svakome u cilju da funkcionira izvršna vlast i  Županijska skupština, kao i općinska i gradska vijeća da se napokon počinju ostvarivati određeni projekti. Dakle, želimo stabilnost, ali ne pod svaku cijenu. Mi ćemo se u razgovorima, za koje se nadam da slijede, voditi općim interesima i konkretnim projektima koje građani očekuju, a ne time da netko dobije ovu ili onu poziciju. To nas ne zanima. Mi želimo biti faktor stabilnosti i pokretač konkretnih projekata za opće dobro, veli Stričak,  dodajući da su izbori najbolje pokazali kako je građanima dosta populizma pojedinaca i stranaka, koji je možda simpatičan, ali ne daje rezultate.