"Povjesničarka Antolić Vupora htjela malo pozornosti pa promašila temu - opet" Foto: Luka Šalamun/ilustracija

"Povjesničarka Antolić Vupora htjela malo pozornosti pa promašila temu - opet"

ŽO HDZ/vv | 29.9.2023. u 15:34h | Objavljeno u Aktualno

Antolić Vupora izjavila je u petak na pressici da "HDZ otima bolnicu ljudima koji su je gradili", a odgovor nije trebalo dugo čekati

Županijska organizacija HDZ-a javnosti se obratila priopćenjem koje potpisuje župan Anđelko Stričak, a u kojem se osvrće na današnje izjave Barbare Antolić Vupore, saborske zastupnice i predsjednice županijskog SDP-a, koja je, među ostalim, prozvala HDZ da otima bolnicu ljudima koji su je gradili, Varaždincima i Varaždinkama" te da "ovo nije prva otimačina jer je počelo s kulturnim objektima".

>> Antolić Vupora: HDZ otima bolnicu i želi izbrisati sjećanja da su je gradili naši Varaždinci

Stričak joj nije ostao dužan, a u nastavku prenosimo priopćenje:

- Poznata dugovječna Varaždinka Barbara Antolić Vupora živo se prisjetila dana kada je prije 150 godina krenula izgradnja varaždinskog kazališta. Također, prisjetila se i dana kada su Varaždinci, prije otprilike 100 godina, dizali kredit kako bi izgradili vojarnu u Optujskoj. Najvjerojatnije je tada bila gradska rizničarka. Prisjetila se potom i gradnje muzeja i sve to, kako kaže, otela ja država.

>> GO SDP Varaždin: Politikanstvo, populizma i elementarno nepoznavanje činjenica u HDZ-u

A danas u istom tom kazalištu brojne Varaždinke i Varaždinci uživaju u vrhunskim predstavama, operetama, događanjima. Brojne Varaždinki i Varaždinci posjećuju sjajne izložbe u Gradskom muzeju dok je na području vojarne, "koju je na tako grub način otela država", smještena Hrvatska vojska koja u svakom trenutku može priskočiti u pomoć prilikom elementarnih nepogoda.

Također, na području vojarne, "koju je na tako grub način otela država", svoje prostore imaju brojne varaždinske udruge te Sveučilište Sjever.

Sve je to pobrojala naša povjesničarka koja je tražeći malo medijske pozornosti pokušala govoriti o prijenosu osnivačkih prava bolnica na državu, ali je u potpunosti promašila, kao i mnogo puta dosada, temu.

Činjenica je da će zgrade odnosno zdravstveni objekti, sa svom medicinsko-dijagnostičkom opremom i svim zaposlenicima, liječnicima i medicinskim sestrama, ostati tu gdje jesu i sada je glavna poruka pacijentima.

S druge strane fiskalni kapaciteti države su puno veći nego jedinica lokalne i regionalne samouprave. Činjenica je da će se ulaganja i dalje nastaviti koja se na slučaju Opće bolnice Varaždin mjere u desecima milijuna eura. Zdravstvena reforma donijet će unapređenje kvalitete zdravstvenih usluga jer je upravo to cilj prijenosa osnivačkih prava, tj. cjelokupne reforme zdravstva. Sam stručni rad zdravstvenih ustanova propisan je na razini države i na taj rad županije ni do sada nisu imale utjecaj.

Prijenos osnivačkih prava ne bi trebao imati utjecaj na suradnju Države i Županije kada je u pitanju rad zdravstvenih ustanova, već bi svi zajedno trebali biti usmjereni na brigu za zdravlje pacijenta.

Sve drugo, što ovih dana možemo čuti u javnom prostoru od brojnih dušobrižnika, je samo pokazivanje elementarnog nepoznavanja situacije, ali i velike želje za stjecanjem jeftinih političkih bodova - navodi se u priopćenju.