Stričak: Očekujem podršku HNS-a, osim ako se žele baviti politikanstvom po uzoru na sindikalne vođe

vv | 30.10.2019. u 12:10h | Objavljeno u Aktualno

-Očekujem da će se HNS-ovi ministri odazvati na sjednicu Vlade i da će podržati prijedlog Proračuna za 2020., veli nam Anđelko Stričak, saborski zastupnik i predsjednik HDZ-a Varaždinske županije, kojeg smo pitali što očekuje da će se dogoditi u četvrtak na sjednici Vlade RH, odnosno hoće li ministri HNS-a doći na sjednicu ili neće.

Nakon što je premijer Andrej Plenković objavio da će plaće rasti svim državnim i javnim službenicima za 6,12 posto, kao i da se može napraviti korekcija koeficijenata, ali tek nakon detaljnije raščlambe, Stričak smatra da ne postoji ni jedan opravdani razlog da HNS ne podrži proračun.

- Osim ako se žele baviti politikanstvom po uzoru na sindikalne vođe, koji s jedne strane, govore da žele dijalog i pregovore, a s druge strane ultimativno traže povećanje koeficijenata nastavnicima baš za 6,11 posto, a da to ničime ne potkrepljuju niti uvažavaju trenutne mogućnosti, ukazuje Stričak, dodajući da se traži povećanje za 6,11 %, a dobije se povećanje kroz osnovicu od 6,12 %, ali se ne prihvati pod izgovorom zašto svima toliko, onda se to ne može nazvati nikako drugačije nego čisto politikanstvo. 

Posebno ukazuje da kad se zbroji sve što je do sada napravljeno za zaposlene u školama, plus ovih 6 %  i porezne olakšice, brojnim učiteljima u mandatu ove Vlade dignuta je plaće za više od 20 posto, što se nije dogodilo nikada ranije. 

-Štoviše, u mandatu SDP-ove Vlade premijera Milanovića, kada im je sve rezano od plaće, putnih troškova, božićnice .... tada od tih sindikalnih vođa nismo čuli ni slova. Tada su imali veliko razumijevanje i bili jako jako strpljivi, a sada ultimativno i odmah traže posvećenje koeficijenata. No, i o tome se također može razgovarati, ali, kao što je rekao premijer, tek kada se naprave usporedne analize jer nisu samo učitelji nezadovoljni, nego i drugi te treba brižljivo sve to uskladiti s mogućnostima kako se ne bi dovelo u pitanje financijska stabilnost naše zemlje u kojoj bi plaće zapravo trebale još mnogima rasti radi poboljšanja demografskih kretanja, upozorava Stričak te navodi primjer policajaca kojima je početna plaća ponekad manja i od 4.000 kuna, dok nema učitelja koji prima manje od oko pet i pol tisuća kuna.