Stričak o zdravstvu: Stanje je svakako dugoročno neodrživo bez ozbiljnih intervencija Foto: VV arhiva / ilustracija

Stričak o zdravstvu: Stanje je svakako dugoročno neodrživo bez ozbiljnih intervencija

| 2.8.2021. u 16:02h | Objavljeno u Aktualno

- Ovaj problem nije od jučer, ali je u posljednjih godinu dana eskalirao. Dugove generira uglavnom bolnički sustav. Većina bolnica posluje negativno, stoga očito nešto ne “štima” u sustavu i činjenica je da u ovim okolnostima ni ravnateljima nije lako održati takav zdravstveni sustav. U prilog im zasigurno ni ne ide pandemija Covida-19, međutim, stanje je svakako dugoročno neodrživo bez ozbiljnih intervencija – rekao nam je župan Anđelko Stričak komentirajući stanje u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Varaždinska županija.

Država provodi “sanaciju”

Osim pandemije, na poslovanje su utjecali i dugovi veledrogerijama.

- Trenutno država provodi jedan oblik sanacije u svim bolnicama. Naime, od travnja se doznačuju dodatna sredstva za podmirenje dugova prema dobavljačima lijekova te potrošnog sanitetskog materijala, a sve kako bi se što više smanjio rok u kojem bolničke zdravstvene ustanove duguju dobavljačima, a time i zatezne kamate. Prošli je tjedan iz državnog proračuna isplaćena namjenska pomoć za podmirivanje dijela dospjelih obveza bolničkih zdravstvenih ustanova prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, i to za našu Opću bolnicu u vrijednosti od 43 milijuna kuna te za Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju u vrijednosti od 85.858 kn – napomenuo je Stričak.

Ima i pozitivnih primjera

Pojasnio je da ukupne obveze OB Varaždin iznose 427 milijuna kuna, od čega oko 100 mil. kuna otpada na lijekove i sanitetski materijal. Što se tiče ostalih zdravstvenih ustanova, ukupne obveze Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice iznose 165 milijuna kuna, dok Dom zdravlja Varaždinske županije ima ukupne obveze u iznosu od 7,8 milijuna kuna.

- Ukupne obveze županijskog Zavoda za javno zdravstvo iznose 4,3 milijuna kuna, a sve obveze se redovito podmiruju, nemaju dospjelih obveza. Zavod za hitnu medicinu ima 2,6 milijuna kuna ukupnih obveza i također redovito podmiruju sve obveze. Obveze Ljekarne Varaždinske županije iznose 9,7 milijuna kuna, od čega su 1.150.524 kn dospjele obveze za lijekove, a sve ostale obveze su nedospjele i redovito se podmiruju – rekao je župan.

- Srećom, imamo i pozitivnih primjera. Zavod za javno zdravstvo se odlično snašao u organizaciji ljudi i nabavi potrebne opreme u koronakrizi te uslijed toga ostvario izvanredne dodatne prihode pri čemu je naš laboratorij odrađivao najveći broj testiranja po glavi stanovnika u cijeloj Hrvatskoj – istaknuo je Stričak.

Je li župan zadovoljan upravljanjem varaždinskom Općom bolnicom tijekom epidemije, te slijede li promjene u sastavu Upravnih vijeća bolnice i ostalih županijskih zdravstvenih ustanova, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci