Stričak na sastanku SEECP-a prenio hrvatska iskustva pravosudnog sustava tijekom pandemije

VV | 22.4.2021. u 08:14h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnik iz Varaždinske županije Anđelko Stričak, kao član Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a, sudjelovao je na videokonferencijskom sastanku Glavnog odbora za pravosuđe, unutarnju politiku i sigurnosnu suradnju Parlamentarne skupštine SEECP-a koji se održao za vrijeme turskog predsjedanja.

Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (South East European Cooperation Process - SEECP) pokrenut je 1996. godine u Sofiji u cilju jačanja regionalne suradnje, sigurnosti i stabilnosti, gospodarske suradnje kao i suradnje na području pravosuđa, borbe protiv organiziranog kriminala i terorizma. Intenziviranjem dobrosusjedskih odnosa te preobrazbom regije u područje mira i stabilnosti SEECP želi omogućiti približavanje država sudionica Procesa europskim i euroatlantskim strukturama.

Tema sastanka je bila „Učinkovitost pravosuđa tijekom globalne pandemije - Nove usluge i prakse“, a osim domaćina Turske, na sastanku su sudjelovali predstavnici Grčke, Srbije, Rumunjske, Moldavije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske.

Anđelko Stričak prenio je hrvatska iskustva funkcioniranja pravosudnog sustava u uvjetima pandemije.

Stričak se posebno osvrnuo na održavanje sudskih ročišta u pravosudnim tijelima uz online sudjelovanje, transformaciju pravosuđa u digitalizirani sustav tj. sustav bez papira, te program stručnog usavršavanja i osposobljavanja u pravosuđu.

Sudionicima sastanka obratili su se Derya Bakbak, voditeljica Izaslanstva Velike narodne skupštine Turske u PS SEECP-a, i zamjenik ministra pravosuđa Republike Turske Yakup Moğul, koji je izložio iskustva Ankare u funkcioniranju pravosuđa tijekom pandemije.

O funkcioniranju pravosuđa i novim iskustvima i praksama u doba pandemije govorili su i predstavnici Grčke, Srbije, Rumunjske, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Na videokonferencijskom sastanku usvojen je i prijedlog teksta Izviješća i preporuke, za koje su prijedloge dali predstavnici Srbije i Hrvatske.

Zahvalivši svima na sudjelovanju, voditeljica turskog izaslanstva Derya Bakbak na kraju sastanka istaknula je potrebu daljnje zajedničke suradnje u teškim vremenima pandemijskih izazova.

SEECP-a ima trinaest država sudionica: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Bugarsku, Grčku, Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju, Moldovu, Rumunjsku, Srbiju, Tursku, Sloveniju te Kosovo.

Stricak_SEECP.jpeg