Josip Križanić i Anđelko Stričak (s lijeva) u Saboru Foto: Arhiva V.V.

Stričak i Križanić protiv promjene imena Sveučilišta Sjever u Sveučilište Varaždin

| 20.4.2018. u 16:13h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnici HDZ-a iz Varaždinske županije, Anđelko Stričak i dr. sc. Josip Križanić, nizom argumenata u današnjoj raspravi u Hrvatskom saboru pojasnili su zašto HDZ ne prihvaća prijedlog Mostovog Roberta Podolnjaka da se izmjenama Zakona promijeni ime Sveučilišta Sjever u Sveučilište Varaždin. Stričak je govoreći u ime Kluba naglasio da smatra neprimjerenim da se adrese sjedišta institucija kojima je osnivač Republika Hrvatska mijenjaju izmjenama i dopunama zakona.

- Kada bismo se vodili tim modelom doveli bi se u situaciju da u Saboru raspravljamo o promjenama adresa 200-tinjak institucija, odnosno 200-tinjak zakonskih prijedloga. Smatramo da nema potrebe za ovakvim načinom promjena zakona – kazao je Stričak te pojasnio da osnivač, Republika Hrvatska odnosno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, ima zakonske i pravne mehanizme da donosi odluke o promjeni sjedišta na prijedlog Senata.

S druge strane Stričak je, iznoseći niz činjenica o bogatoj povijesti razvoja obrazovanja u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, predložio da se sjedište Sveučilišta Sjever iz Koprivnice preseli u Varaždin. Iznio je činjenice da je prema službenim podacima, kada je Hrvatski sabor donio Zakon o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku, u svibnju 2015. na Sveučilištu Sjever studiralo 2.841 student. Od toga 2.460 (86%) na studijskim programima u Studijskom centru Varaždin, te 381 (14%) na studijskim programima u Studijskom centru Koprivnica.

- Imajući u vidu bogato povijesno naslijeđe, strateške ciljeve i potrebe gospodarstva smatramo logičnim da sjever Hrvatske ima svoje Sveučilište, da mu sjedište bude u Varaždinu i da se zove Sveučilište Sjever, jer je pod tim imenom postalo prepoznatljivo. U konačnici odluku ipak donosi osnivač tj. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta – zaključio je Stričak.

S njim se u saborskoj raspravi složio i Križanić koji je još jednom istaknuo da 80 posto studenata studira u Varaždinu te smatra logičnim i normalnim da sjedište Sveučilišta Sjever bude u kulturnom, političkom, obrazovnom i gospodarskom središtu sjeverne regije Varaždinu. U raspravi pozvao je ministricu znanosti i obrazovanja da pokrene promjenu sjedišta.

-Ministrice vrlo je jasno i razvidno da su svi elementi za promjenu sjedišta ispunjeni, jer se u Sveučilišnom centru Varaždin nalazi 80% studijskih odjela, tu studira 80% studenata, a na oba mjesta postoji sjedište poslovodnog organa. Pozivam Vas da pokrenete sukladno zakonskim ovlastima postupak promjene sjedište sveučilišta, jer za to nije potrebna promjena zakona – izjavio je Križanić.

Ujedno je naglasio nepravedan položaj u kojem se Sveučilište Sjever nalazi kada su u pitanju financije odnosno iznos koji dobiva u odnosu na druga sveučilišta.

-Sveučilište Sjever dobiva duplo manje proračunskih sredstava od pred posljednjeg po redu, a puno puno manje od svih ostalih, sami grade infrastrukturu i teško ime je. Naš je posao da im pomognemo – jasan je bio Križanić nakon čega je predstavio brojke prema kojima Sveučilište Sjever dobiva godišnji iznos od 22 milijuna kuna dok primjerice Sveučilište u Dubrovniku, slijedeće po redu, dobiva gotovo dvostruki veći iznos odnosno 41 milijun kuna. Oko 45 milijuna kuna dobiva Sveučilište Juraj Dobrila u Puli dok sva ostala dobivaju iznose veće od 100 milijuna kuna. Pozvao je ministricu da napravi sve da se Sveučilišti Sjever povećaju sredstva.

-Pozivam Vas da najmlađem, a time i najranjivijem Sveučilištu u Hrvatskoj, ozbiljno podignete proračunska sredstva, kako bi i kvaliteta studija na ovom mladom Svučilištu bila čim bolja i kvalitetnija. Vi to svojim autoritetom možete učiniti, a moja malenkost i zastupnici Sjevera će Vam za to dati snažnu podršku – zaključio je Križanić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci