Stričak: "Pred nama je nov izazov, integracija stranih radnika i zato su ovdje dva radnika iz Nepala" Foto: Krešimir Đurić

Stričak: "Pred nama je nov izazov, integracija stranih radnika i zato su ovdje dva radnika iz Nepala"

VV | 7.9.2023. u 23:07h | Objavljeno u Aktualno

Gotovo tisuću uzvanika okupilo se na svečanoj sjednici Skupštine Varaždinske županije, koja je večeras održana u varaždinskoj Areni, a na kojoj je bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

- FOTOGALERIJA Brojni uzvanici na svečanoj sjednici uz Dan županije, stigao i Plenković

Dobrodošlicu na svečanu sjednicu svima je poželio predsjednik Skupštine Varaždinske županije Josip Križanić.

krizanic.jpg

- Danas ujedno slavimo i 30-tu obljetnicu ponovnog osnutka novoustrojene naše najstarije županije, slavimo bogatu i slavnu prošlost, povijesnu i kulturnu baštinu, ali s pogledom na sadašnjost i budućnost - istaknuo je Križanić.

Osvrnuvši se na bogatu prošlost i baštinu ovog kraja, predsjednik županijske Skupštine je ustvrdio kako izvrstan geografski položaj, kvalitetan obrazovni i zdravstveni sustav, dobra industrijska i obrtnička proizvodnja, radišnost i kvaliteta ovdašnjih ljudi, daju za pravo ali i obvezu dizati ljestvicu daljnjeg rasta i razvoja Varaždinske županije na još višu razinu.

- Zato zahvaljujem svim županima ove županije, svim vijećnicima i svima onima koju su kroz našu bogatu i slavnu prošlost učinili da ova županija bude gospodarski lider sjevera, pametna, snažna i sigurna, obrazovana i zdrava, zelena i održiva sa snažnim osjećajem za svoju kulturnu i povijesnu baštinu. Moderna županija, ugodna za život po mjeri čovjeka, imperativ je sretne budućnosti svih njenih građana. Pozivam sve zajedno i svakog ponaosobno da i dalje dajemo maksimalni obol u buduću izgradnju naše Županije kako bi bila još ljepša i bolja - istaknuo je Križanić.

Župan Anđelko Stričak podsjetio je da se Varaždinska županija prvi put spominje 1181. godine i po tome je najstarija županija u Hrvatskoj.

stricak.jpg

- Hrvatska je nekada bila pozicionirana u sklopu zapadnih europskih vrijednosti, a 90-ih nismo promijenili smjer, vratili smo se tamo gdje oduvijek pripadamo. Pripadamo u te vrijednosti, a te vrijednosti su marljivost, kreativnost, inovativnost. Nikad toliko investicija u obrazovanju, zdravstvu, komunalnoj infrastrukturi, zaštiti okoliša, gospodarstvu, turizmu, poduzetništvu kao danas. Te investicije se mjere stotinama milijuna eura, odnosno milijardama kuna. A sve zahvaljujući vertikali, od lokalne razine, od vas koji predlažete, preko Županije do vlade. Nikad ni jedna Vlada nije toliko pažnje posvećivala Varaždinskoj županiji i sjeveru Hrvatske – naglasio je Stričak.

Istaknuo je kako žitelje naše županije krase solidarnost, požrtvovnost i hrabrost, što su dokazali i braneći Vukovar, Pakrac i Lipik, ali i pomaganjem stradalima nakon poplava u Gunji.

- Budućnost su svakako digitalizacija i umjetna inteligencija, izazov je održiv razvoj i zaštita okoliša te - migracije. Na području naše županije trenutno živi više od 5000 stranih radnika. To je izazov za sve. Smatram da svi moramo raditi na njihovoj integraciji - rekao je Stričak i pozdravio dva strana radnika iz Nepala, koja su prisustvovala svečanoj sjednici.

Čestitke Varaždinskoj županiji uputili su i saborski zastupnik, ujedno i izaslanih predsjednika Sabora Predrag Štromar i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, dok je premijer Plenković ustvrdio kako uvijek s puno zadovoljstva i entuzijazma dolazi na Dan Varaždinske županije.

plenki.jpg

- Ovo je prvi put da se svečane sjednica odvija u Areni. Ovdje vas je skoro 1000, što potvrđuje vašu privrženost razvoju Varaždinske županije, vaše poštovanje prema onome što zajednički radite, na unapređenju kvalitete života, razvojnim projektima koji su vezani uz vaš zavičaj. Ono što mi je posebno drago je što i Vlada sudjeluje u vašim uspjesima, svojim angažmanom, političkom voljom da ravnomjerno razvija sve hrvatske krajeve. Drago mi je da smo u proteklih nekoliko godina ovdje zajednički ulagali u infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, kulturu... U vremenu velikog investicijskog ciklusa ulaganja diljem Hrvatske, jako dobro znamo što se događa. I upravo je ta posebna kvaliteta naše suradnje u posljednjih sedam godina s gradovima, županijama, općinama dala jednu dimenziju višerazinskog upravljanju Hrvatske. - ustvrdio je uz ostalo predsjednik Vlade.

 U sklopu svečane sjednice prikazani su i filmovi o Varaždinskoj županiji i ovogodišnjim laureatima, a sve je zabilježio naš fotoreporter Krešimir Đurić.

DSC_6157.jpg