Strahonja o vili Oršić: Imat ćemo dvorac Opeka u centru Varaždina Foto: Krešimir Đurić/VV arhiva

Strahonja o vili Oršić: Imat ćemo dvorac Opeka u centru Varaždina

| 26.12.2017. u 13:55h | Objavljeno u Aktualno

Premda je krovište vile Oršić u katastrofalnom stanju, bilo kakav veći zahvat trenutno nije opravdan jer će se krovište i cijela zgrada detaljno rekonstruirati i obnoviti. Glasi tako odgovor koji je varaždinski gradski vijećnik Vjeran Strahonja primio iz gradske uprave. On je, podsjetimo, još na sjednici krajem studenog ukazao kako zgrada ubrzano propada.

- Dio krovišta je otkriven, vide se krovne grede, prozori su otvoreni...Ako se tako nastavi, imat ćemo dvorac Opeka u centru grada za par godina - ukazao je Strahonja.

Iz Grada su podsjetili kako je vila upisana u Registar kulturnih dobara RH te je u njoj, nakon iseljenja uprave dječjeg vrtića, djelovalo dopisništvo HRT-a, dok se ostatak zgrade koristio kao izložbeno-galerijski prostor. U zgradi su kasnije djelovale neprofitne udruge, a potom je predana na upravljanje Upravnom odjelu za komunal. U međuvremenu je upisana na Grad te na njoj više nema tereta.

- Prvobitno je zamišljeno da se zgrada dogradi i prenamijeni u hotel, a potom se razmišljalo o preseljenju Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ u nju. No, od toga se odustalo te su pokrenute aktivnosti oko stavljanja zgrade ponovno u funkciju hotela na čemu se i trenutno radi. Inače, u zgradi je ispražnjen sustav centralnog grijanja i zatvoreni su svi ulazi kroz koje su u nekoliko navrata pokušale ući nepoznate osobe. Prozori su učvršćeni, a budući da je krovište u lošem stanju, hitno će se djelomično popraviti i zamijeniti pokrov. No, veći zahvat nije opravdan jer će se krovište i zgrada rekonstuirati i obnoviti te privesti novoj namjeni - odgovoreno je vijećniku iz Grada. 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci