Strahonja: Ni Rimac ni Musk vjerojatno nemaju to što ima u varaždinskoj Čistoći

| 17.8.2021. u 17:16h | Objavljeno u Aktualno

Jerovec se ne forsira, nego bi odlaganje dijela miješanog komunalnog otpada iz Varaždina u Jerovcu bilo u skladu sa Zakonom

Kako se obračunava PDV na usluge prikupljanja i zbrinjavanja otpada u Hrvatskoj, kako se deponirao komunalni otpad u Poljani Biškupečkoj, kakav je plan za miješeni komunalni otpad za  iduću godinu...neka su od pitanja na koja bi trebao znati uskoro odgovor, vjerojatno početkom rujna, kada bi se trebala održati prva radna sjednica novog nadzornog varaždinske Čistoće, kojeg vodi prof. dr. Vjeran Strahonja.

”Čistoća ne ispunjava svoju misiju”

-Uloge skupštine, nadzornog odbora i uprave trgovačkih društava pa i Čistoće, određene su zakonom i društvenim ugovorom. Nadzorni odbor sigurno ne može, niti smije upravljati društvom. Prije svega, valja razjasniti kakva je uloga i zadaća uprave Čistoće. Zakon o održivom gospodarenu otpadom propisuje da je jedinica lokalne samouprave dužna na svom području osigurati uvjete i provedbu propisanih mjera gospodarenja otpadom. Grad Varaždin, pet okolnih gradova i 20 općina tu obavezu upravo tako ispunjavaju da su osnovale TD Čistoća. Među više od 160 djelatnosti, za koje je registrirana Čistoća, na četvrtom je mjestu “posredovanje u organiziranju oporabe i/ili zbrinjavanje otpada u ime drugih”. Ova djelatnost te ostale vezane uz sakupljanje, prijevoz, zbrinjavanje, oporabu i odlaganje otpada, čine osnovnu djelatnost poduzeća, a ne nešto što ja želim “nakalemiti” Čistoći, kao što je u jednom dopisu, poslanom na više adresa, svojevremeno napisao direktor. Prema tome, osiguranje visoke razine usluga prikupljanja i zbrinjavanja otpada je misija Čistoće, a situacija od prije nekoliko tjedana, kad Čistoća nije znala kud voziti miješani komunalni otpad, kad se smeće gomilalo u Poljani, kad je inspekcija to zabranila, svakako upućuje da Čistoća ne ispunjava svoju misiju, ono zbog čega je osnovana. Jasno, ne radnici Čistoće, nego uprava. Nadzorni odbor na to nije primjereno reagirao, niti je analizirao zbog čega neki osnivači Čistoće ne koriste njezine usluge, nego su osnovali za to vlastite tvrtke ili koriste usluge trećih. To sigurno čine s razlogom. Na primjer, Martijanec koristi PRE-KOM, očigledno je zadovoljan, ne brine gdje zbrinjavati otpad i sada je u vrhu po odvojenom prikupljanju otpada u državi.

”Jerovec se ne forsira”

Niti u jednom dokumentu ne piše da Jerovec treba prihvaćati otpad iz Varaždinske županije, a ipak se forsira, dok je Piškornica Sanacijsko odlagalište osnovana radi zbrinjavanja otpada iz četiri županije pa ipak tu Čistoća (sve) ne vozi otpad. Zašto?

Jerovec se ne forsira, nego bi odlaganje dijela miješanog komunalnog otpada iz Varaždina u Jerovcu bilo u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i Odlukom o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta u RH. Koliko je poznato iz medija, to je i zaključak inspekcijskog nadzora. Politika gospodarenja otpadom dio je državne politike, a propisi i drugi ključni dokumenti doneseni su na državnoj razini. Iako je većina provedbe na lokalnoj razini, ideja da gradonačelnik spušta i podiže rampu odlagališta definiranog dokumentom Vlade i saniranog državnim novcem, usporediva je s idejom da neki drugi gradonačelnik dopušta ili ne promet po autocesti, naplatu poreza i sl.

Nakon najava prosvjeda u Jerovcu, mogu li se opet očekivati obustave odvoza otpada?

Vjerujem da Varaždin neće biti zatrpan smećem, bez obzira na Jerovec. Grad Varaždin i Čistoća će otpad zbrinuti, doduše, uz puno teškoća i po višoj cijeni. Što se tiče ponašanja lokalnih političara u vezi s Jerovcem i “varaždinskim smećem”, vidim jedan drugi problem. Odlagalište Jerovec će se zatvoriti za nekoliko godina jer će se projekt RCGO Piškornica ostvariti, bez obzira na opstrukcije i smetlarske lobije. Kako će za nekoliko godina ti Teteci i Presvetli koji viču “ne damo našu trstinu”, ali i oni koji ih slijede i poručuju Varaždincima da si pojedu svoje smeće, provesti ideju da se otpad iz Ivanca pretovaruje baš u Varaždinu, vozi u jedan drugi Ivanec, Koprivnički, i zbrinjava u Poškornici? Neće ih biti sram? Kakve reakcije se očekuju tada od inspekcije, ako isti takvi izađu pred kamione negdje drugdje?

”Spustiti loptu”

Dakle, ne strahujete od najava prosvjeda pokuša li Čistoća odvoziti otpad u Jerovec?

Treba spustiti loptu i pogledati širu sliku kako bi se vidjelo kako stvari uistinu stoje. Suvremen način života opterećuje prostor različitim neugodnostima i zagađenjima. Svatko treba preuzeti dio tog tereta, a drugi mu moraju pomoći. Varaždin je dosta toga već preuzeo. Prije nekoliko desetljeća se odrekao prirodnog toka Drave, koji bi danas sigurno bio nekakav rezervat ili park prirode, zato da bi i u Ivancu, između ostalog, bilo struje u utičnici. Varaždin se odriče za širu regiju i u sadašnje vrijeme. Toliko hvaljeni projekt Aglomeracije, rezultira time da će veliki dio regionalne kanalizacije završiti u Varaždinu, a tu će se nekako zbrinjavati i mulj iz pročistača. Sigurno se mogao pronaći i lukrativniji sadržaj za Optujsku, od toga da opet bude vojarna, ali i to je valjda doprinos državi i višim interesima. Izgradnja cestovnog i željezničkog čvorišta sigurno neće biti blagodat za prostor i ljude koji žive u blizini, a više će koristi donijeti onima koji sada žive u prometnom slijepom crijevu, nego samom Varaždinu. I sve je to u redu, ali Varaždin s pravom očekuje da se država uključi u rješavanje bala te da provodi vlastite zakone i planove gospodarenja otpadom.

Inspekcija radi, a država, točnije Fond za zaštitu okoliša i pismeno odgovara gradonačelniku Bosilju da se bale ne mogu riješiti po ugovoru iz 2008., koji je za USKOK bio suspektan, ali ne i za Vrhovni sud. Kakvo je onda rješenje za bale, koje bi se iz Brezja, prema najavama iz Grada, trebale maknuti za dvije do tri godine?

Vjerujem da je svima u interesu da se bale maknu i da će se stoga naći za sve prihvatljivo rješenje tijekom razgovora i pregovora, koji su već počeli. Oni su nužni jer su se mnoge stvari promijenile od potpisivanja ugovora o interventnom zbrinjavanju baliranog i novonastalog otpada iz 2008., neovisno o tome je li ili nije ništetan, što još treba odlučiti Trgovački sud.

Ni Rimac ni Musk nemaju to što ima u Čistoći

Kako gledate na presudu da bivši direktor Piškornice Sanacijsko odlagalište ne mora vratiti 870.000 kn koje su je sam isplatio, bez ičijeg dopuštenja, iako je najavljivao da će bez naknade voditi to poduzeće koje brine odlagalištu u Koprivničkom Ivancu? Je li NO Čistoće raspravljao o ugovoru direktora, kojem ostaje ista plaća do 2029 godine, neovisno hoće li ili neće biti na čelu poduzeća?

Takozvani menadžerski ugovori u javnom sektoru i s njima povezane odluke skupština i nadzornih odbora, odraz su propisa, ali prije svega morala, osobnog poštenja, odgoja i sustava vrijednosti svih koji u tome sudjeluju. Zato za komentar presude o kojoj govorite trebate pitati one koji su, svjesno ili ne, omogućili gospodinu Jozinoviću da sam sebi isplaćuje takve iznose. Ne znam tko su tada bili župani, članovi Skupštine Piškornice. Očigledno su ti ljudi tada smatrali da je to u redu, a vjerojatno smatraju i danas jer pretpostavljam da je presuda rezultat odluka, koje su donosili, kao i njihovih iskaza pred sudom.

Situacija s ugovorom direktora Čistoće je ponešto različita, budući da si ne može isplaćivati bonuse za uspješnost i druge honorare, ali navodno, ima zagarantiranu direktorsku plaću do 2029. godine. Kažem navodno, jer o takvoj odredbi ugovora Nadzorni odbor Čistoće nikada nije raspravljao, s njom nije upoznat, niti mu je ugovor ikada predočen. Davanje ovlaštenja predsjedniku NO da s direktorom Čistoće zaključi novi ugovor, po isteku mandata 2019. godine, bez raspisivanja javnog natječaja i bez da Nadzorni odbor odluči o visini plaće, suprotno je mišljenju i preporukama Državne revizije društvu Čistoća, čega su i direktor i članovi Nadzornog odbora bili svjesni. Ja sam na to upozoravao i u pisanom obliku. Ugovor s odredbama koje garantiraju plaću direktoru 10 godina, bio on direktor ili ne, i bez obzira što se s tvrtkom događa, vrlo vjerojatno nemaju ni Mate Rimac, ni Elon Musk.