Stožer Međimurske županije uputio Nacionalnom stožeru zahtjev za jednu zonu bez propusnica Foto: Stožer civilne zaštite Međimurske županije

Stožer Međimurske županije uputio Nacionalnom stožeru zahtjev za jednu zonu bez propusnica

| 19.4.2020. u 11:25h | Objavljeno u Aktualno

Stožer civilne zaštite Međimurske županije danas je uputio dopis i prijedlog Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske i Ravnateljstvu civilne zaštite.

Dopis prenosimo u cjelosti:

„Poštovani,

sukladno Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o dopuni Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, Županijski stožer civilne zaštite Međimurske županije mišljenja je da za cijelo područje Međimurske županije nisu potrebne e-Propusnice, i to prvenstveno iz razloga što je epidemiološka situacija relativno povoljna, a što je potvrđeno od strane Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Također, omogućavanje slobodnog kretanja stanovništva povoljno će djelovati i na gospodarstvo, jer izdavanje e-Propusnica u velikoj mjeri otežava gospodarstvenicima obavljanje njihovog posla.

Osim relativno povoljne epidemiološke situacije i olakšavanje rada gospodarstvenicima, ukidanje e-Propusnica olakšat će stanovništvu Međimurske županije i svakodnevan život. Naime, Međimurje je najgušće naseljeni kraj u Hrvatskoj u kojem na 730 km2 živi 115.000 stanovnika u 25 općina i gradova. Na više od 30.000 domaćinstava, njih 20.000 bavi se nekim oblikom poljoprivredne proizvodnje. Od toga ima 11.400 posjednika vinograda. Veliki broj stanovnika Međimurja koji obrađuju zemlju nemaju prebivalište na području općine na kojoj se nalazi njihova parcela. Isto tako, u nekim općinama ne postoje institucije koje mogu zadovoljavati osnovne životne potrebe poput ljekarne, pošte ili banke.

Temeljem svega toga, a poštujući disciplinu stanovništva Međimurja u pridržavanju svih uputa Nacionalnog i lokalnih stožera civilne zaštite (što dokazuje podatak da smo jedna od županija s najmanjim brojem zaraženih osoba virusom COVID-19), molimo Vas da ukinete obvezu izdavanja e-Propusnica za Međimursku županiju te da cijelo područje Međimurske županije bude jedinstvena zona kretanja za koju stanovnici Međimurske županije, tj. osobe s prebivalištem na području Međimurske županije, neće trebati ishoditi/posjedovati e-Propusnice."