Što se mijenja za pacijente: Lijekovi od 1. siječnja jeftiniji Foto: ilustracija

Što se mijenja za pacijente: Lijekovi od 1. siječnja jeftiniji

I.D./VV/vecernji.hr | 8.5.2016. u 10:53h | Objavljeno u Aktualno

Dopunsko zdravstveno osiguranje neće poskupjeti na 89 kuna prije jeseni, a dotad će zakonskim izmjenama koje pripremaju u Ministarstvu zdravlja, obvezati privatne osiguravajuće kuće da dopunskim moraju osiguravati i stariju populaciju, javlja vecernji.hr.

Novi je to plan ministra zdravlja dr. Darija Nakića koji tako stavlja osigurač na potencijalni odljev pacijenata privatnim osiguranjima, dok bi HZZO-u ostali oni stariji od 65 godina.

Na Vladu će i zakonske izmjene kojima će se promijeniti referentne zemlje za određivanje cijene lijekova. Umjesto dosadašnjih, Španjolske, Francuske i Italije, Nakićev prijedlog bit će Poljska, Češka, Mađarska, Slovenija i Slovačka, prema kojima će se i u nas od 1. siječnja iduće godine definirati cijene lijekova. Poruka je kako će zbog ove promjene pojeftiniti lijekovi, a ministar zdravlja jasno je poručio i kako slijedi objedinjavanje javne nabave generičkih i skupih lijekova. No, nije to jedino “objedinjavanje” jer je najavio i racionalizaciju u pitanju nezdravstvenog osoblja i usluga u zdravstvu. Tako je za bolničke zaštitare rekao da “mogu mirne duše pružiti usluge još i za dvije banke i jednu poštu”.

Najveći dio planirane ukupne godišnje uštede od 500 milijuna kuna planiran je racionalizacijom bolničkog sustava, od čijih će liječnika na godišnji odmor u isto vrijeme moći ići najviše trećina i najdulje na tri tjedna. Da bi dobio dozvolu za dopunski rad, liječnik će morati odraditi i prekovremene sate u svojoj bolnici, a kreće i primjena takozvanog masterplana pa će pojedine bolnice ostati bez nekih odjela. Ministar zdravlja ukinuo je i zabranu zapošljavanja u bolnicama jasno navodeći da će ubuduće sva zapošljavanja biti odgovornost ravnatelja.