Što s političarima, odnosno dužnosnicima, koji su optuženi ili nepravomoćno osuđeni?

vv | 7.4.2021. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Sabor bi trebao raspraviti zakon po kojemu na svibanjskim lokalnim izborima ne bi mogli kandidirati pravomoćno osuđeni na zatvor od najmanje šest mjeseci neovisno je li im ta kazna zamijenjena radom za opće dobro ili uvjetnom osudom.Nadalje, bez obzira na trajanje kazne zatvora, pravomoćnom presudom za svako kazneno djelo automatski bi prestajao mandat lokalnim dužnosnicima

Međutim, kako ne narušiti načelo da je svatko nedužan dok mu se pravomoćno ne dokaže krivnja, a izbjeći sukob interesa kod dužnosnika s optužnicama ili čak nepravomoćnim presudama?

Nakon što je u nas zbog presumpcije nedužnosti propao pokušaj da se potonjima potpuno zabrani kandidiranje na izborima, odnosno obnašanje dužnosti, hrvatsko zakonodavstvo ne nudi nikakva rješenja za optužene ili nepravomoćno osuđene političare, izuzev u vrijeme istraga. To je bi trebalo svakako primijeniti jer obilujemo primjerima (grado)načelnika i županima kojima se sudi, što u društvu izaziva prijepore, nezadovoljstva, sumnjičenja svega i svačega, iako doista može otvoriti mogućnost utjecaja na svoj slučaj ili neku drugu, blago rečeno, spornu radnju.

Upravo radi toga, član Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije borbe protiv korupcije u prošlom mandatu Ivica Kruhoberec je više puta u Hrvatskom saboru ukazivao na potrebu zakonske regulacije situacija u kojima je dužnosnik optuženik, ali ne baš s uspjehom. No, to je nastavio i ove godine kao član radne skupine za izradu nove Strategije borbe protiv korupcije Ministarstva pravosuđa i uprave u kojem mu je rečeno da će se to naći u provedbenom, odnosno pratećem Akcijskom planu.

Da bi se izbjegla mogućnost sukoba interesa kod optuženog političara, a omogućilo mu da bude dužnosnik dok nije pravomoćno osuđen, zemlje s dugogodišnjom demokracijom nalaze rješenja. Njemačka ga je, primjerice, našla u suspenziji dužnosnika. O čemu se radi može se vidjeti na slučaju gradonačelnika Regensburga, nekadašnjoj kraljevskoj prijestolnici, koji danas slovi za najljepši srednjovjekovni grad Bavarske pa i šire.

Joachim Wolbergs bio je gradonačelnik Regensburga od svibnja 2014. do 30. travnja 2020. godine, kada mu je istekao mandat. Ovaj pedesetogodišnji političar iz redova SPD-a, njemačke Socijaldemokratske stranke koju je godinu dana ranije napustio i pokrenuo nezavisnu listu „Most – Ideje povezuju ljude“ - nije uspio na prošlogodišnjim izborima. To ne čudi jer još od 27. siječnja 2017. zapravo nije bio gradonačelnik u punom smislu te riječi, budući da je bio pod suspenzijom: poslove gradonačelnika obavljao je drugi “gradonačelnik”. Razlog za to bio je kazneni postupak pokrenut zbog optužbu za korupciju, odnosno podmićivanje. I to ne samo jedan...

Više o ovoj temi u novom broju Varaždinskih vijesti...