Što nas čeka ako vijećnici ne podrže Habušev proračun?

| 18.12.2015. u 19:02h | Objavljeno u Aktualno

Pred varaždinskim gradskim vijećnicima najvažnija je odluka ove godine. U ponedjeljak će se, naime, izglasavati proračun. Osim što o toj odluci ovisi hoće li se mijenjati gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Goranom Habušem, o tome kako će glasovati vijećnici ovise i brojni korisnici sredstava iz gradskog proračuna.

U slučaju da Habuš ne skupi dovoljno ruku za prihvaćanje proračuna, koji ukupno iznosi 360.387.930 kuna (na rashodovnoj strani), izgledno je da će doći do zastoja u realizaciji projekata, neće se moći isplaćivati subvencije... Osim toga, prema novom zakonu udruge mogu prijavljivati projekte tek nakon izglasavanja proračuna, što bi značilo da bi ostali bez sredstava sve do konstituiranja nove gradske vlasti, koja bi trebala donijeti novi proračun i dati ga vijeću na glasovanje.

Ako se proračun ne izglasuje, slijedi odluka o privremenom financiranju, i to najduže za razdoblje od tri mjeseca. U razdoblju privremenog financiranja financiraju se isti programi kao u prva tri mjeseca ove godine, a korisnici ne smiju povećavati broj zaposlenih u odnosu na stanje 31. prosinca prethodne godine te se ne smiju preuzimati nove obveze. Znači da u tom razdoblju izostaju postupci javne nabave i ugovaranje novih projekata i aktivnosti. Ranije ugovoreni projekti nastavljaju se, ali su ograničeni iznosom prihoda.

Drugim riječima, nema mogućnosti da se u prva tri mjeseca 2016. godine planiraju aktivnosti koje će pridonijeti ostvarenju nekog budućega strateškog cilja s obzirom na to da tromjesečno privremeno financiranje može obuhvatiti samo postojeće aktivnosti i projekte koji su prijeko potrebni za obavljanje postojećih poslova, funkcija i programa proračunskih korisnika. U slučaju novih izbora neki od projekata morali bi čekati realizaciju do ljeta sljedeće godine.

Višemilijunski projekti

Što se tiče većih projekata koji bi se trebali realizirati sredstvima iz proračuna, tu treba spomenuti izgradnju ceste istočno od istočne obilaznice (Gospodarska zona brezje – Istok). Riječ je o projektu od čak 5,7 milijuna kuna, a financirat će se 100 posto sredstvima od proračuna. Na isti način trebala bi se financirati i izgradnja ceste zapadno od istočne obilaznice (Solvis, Tehnološki park II), a investicija je vrijedna 1,6 milijuna kuna. Od većih projekata tu je i rekonstrukcija raskrižnja kod Supernove (2,3 milijuna kuna) ili rekonstrukcija raskrižja kod Krležine i Filićeve ulice (1,8 milijuna kuna).

Ako se prihvati proračun, započet će i realizacija projekta nadvožnjaka Supilova – V. Novaka, iznad željezničkog prijelaza (dva milijuna kuna), a trebao bi se sanirati i nadvožnjak u Gospodarskoj (1,5 milijuna kuna). Planirano je i uređenje ulica u Varaždinu i prigradskim naseljima, a u planu je i uređenje malonogometnog igrališta u Črncu. Osim uređenja ulica i rekonstrukcije cesta, planirana je i izgradnja javne rasvjete, kao i rekonstrukcija kanalizacijske mreže.

Pomoć umirovljenicima i novorođenima, učenicima...

Pomoć za socijalno ugrožene zakonska je obveza svake lokalne samouprave, pa tako i Grada Varaždina. Stoga, ako proračun i ne prođe, privremenim financiranjem osigurala bi se sredstva za socijalu (oko tri milijuna kuna). No pomoć umirovljenicima (420.000 kuna) i subvencije za novorođene (760.000 kuna) nisu zakonska obveza. U proračunu su predviđena i sredstva za sufinanciranje privatnih vrtića, kao i sredstva za stipendije, prijevoz za učenike ili sredstva za pomoćnike u nastavi, nabavku knjiga i radnih bilježnica...

Adaptacija vrtića

U proračunu je predviđena i adaptacija Dječjeg vrtića Varaždin, a vrijednost projekta je 7,5 milijuna kuna. Projekt bi se trebao realizirati tijekom 2016. godine, a dovršetak se očekuje 2017. godine. Od većih projekata treba spomenuti i izgradnju reciklažnog dvorišta na Motičnjaku.

U proračunu je predviđeno da Grad Varaždin subvencionira poduzetnike i obrtnike. Tako bi se raznim subvencijama trebalo izdvojiti više od milijun kuna za pomoć poduzetništvu.

Tu su i subvencije za poticanje energetske učinkovitosti, kao i subvencije za uvođenje sustava obnovljivih izvora energije u domaćinstva. Za te je subvencije planirano oko 800.000 kuna.

U proračunu su predviđena sredstva i za velike projekte koji bi se financirali sredstvima EU-a, kao INCULTOUR. Riječ je o projektu kojim bi se se trebala prenamijeniti sinagoga u Galerijski centar, urediti Varaždinska kuća, urediti groblje te izgraditi tematski park Svijet kukaca. Ukupna vrijednost projekata seže do gotovo 100 milijuna kuna. U proračunu su predviđena sredstva i za HICAPS (uređenje perivoja Staroga grada), a vrijednost investicije je oko devet milijuna kuna.

Od turističkih manifestacija sredstvima iz proračuna financira se Špancirfest, Gourmet, Advent u Varaždinu, a ukupna njihova vrijednost je oko milijun kuna.

Udruge bez sredstava

Zbog novog zakona o udrugama, ako dođe do prijevremenih izbora, sve udruge i civilna društva morat će pričekati nekoliko mjeseci da bi dobili sredstva. Projekte prema zakonu ne mogu prijaviti dok se proračun ne izglasuje. Za financiranje udruga i civilnih društava predviđeno je oko milijun kuna.

Iako neke političke opcije pozivaju Habuša na ostavku, a pojedini su se vijećnici izjasnili da proračun neće podržati i prije nego što su ga uopće vidjeli, u Gradu se nadaju da do prijevremenih izbora neće doći. Ako pak do izbora i dođe, novi gradonačelnik neće imati nimalo lagani zadatak. Morat će u svega nekoliko mjeseci dokazati da može riješiti sve ono što se do sad predbacivalo Habušu. Ako u pola godine ne riješi barem dio tih problema, poput primjerice problema s balama, imat će vrlo male šanse na redovnim lokalnim izborima 2017. godine.

Tekst je preuzet iz tiskanog izdanja Varaždinskih vijesti...

>> Habijan o Golubu: Ne možeš biti u stranci ako ne prihvaćaš pravila igre

>> Habuš: Proračun je oprezan i optimističan

>> Cingula: Podržat ću prijedlog varaždinskog proračuna

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci