Što kaže inspekcija zaštite okoliša: "mulja" li se s muljem s pročistača otpadnih voda?

Napisao/la: IHR/Varaždinske vijesti -
Što kaže inspekcija zaštite okoliša: "mulja" li se s muljem s pročistača otpadnih voda? Foto: Ilustracija/Pixabay

Mulja li se s otpadnim muljem koji nastaje u pročistaču otpadnih voda Karlovca i Duge Rese? Još početkom prosinca pojedini mediji pisali su o tome kako otpadni mulj završava kao gnojivo na poljoprivrednim zemljištima kod Novakovca na području općine Jalžabet, kraj Petrijanca i ludbreškom području.

Karlovačka gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija preko javnog natječaja odabrala je tvrtke koje će zbrinjavati mulj. On se trebao voziti na preradu u Sloveniju, no umjesto toga navodno je završavao na poljima u Varaždinskoj županiji.

Godišnje 2.700 tona mulja

U poljoprivredi se, naime, može koristiti samo obrađeni mulj, a otpadni mulj se, temeljem Pravilnika o zaštiti poljoprivrednog zemljišta od onečišćenja, ne smije koristiti na poljoprivrednim površinama za proizvodnju hrane jer može sadržavati teške metale opasne po zdravlje. Je li neobrađeni mulj završavao na poljima u Varaždinskoj županiji nisu nam potvrdili ni u Ministarstvu poljoprivrede, ni u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Iz oba ministarstva uputili su nas na Državni inspektorat.

- U tijeku su postupanja inspekcije zaštite okoliša Državnog inspektorata te nakon okončanja o rezultatima ćemo vas pravodobno izvijestiti - kratko su poručili.

Na to čekaju i u tvrtki Vodovod i kanalizacija, u kojoj su nam pojasnili kako su za zbrinjavanje mulja zadužene tvrtke Eko logic i Vodopijak, s kojima je tvrtka potpisala ugovor u kolovozu prošle godine na rok od godinu dana.

- Smatramo da smo izjavama danim u medijima jasno poslali poruku javnopravnim tijelima za poduzimanjem svih potrebnih radnji. Visoki standardi poslovanja koje smo si postavili ne dopuštaju nam bilo kakve sumnje i nedoumice u našem poslovanju, pogotovo kada je u pitanju zaštita okoliša. Očekujemo da će nadležne institucije što prije rasvijetliti slučaj – poručili su i pojasnili kako potpisani Ugovor propisuje zbrinjavanje mulja prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, a krajnje odredište je bioplinsko postrojenje tvrtke Landia u Tordincima.

- Ugovorom je utvrđena okvirna godišnja količina mulja kojeg treba zbrinuti, a to je 2.700 tona, dok je ugovorena godišnja vrijednost nabave 1.120 500 kuna bez PDV-a – izvijestili su.

Istražuje se

Je li bilo odlaganja otpadnog mulja na području Varaždinske županije istražuje se i na terenu. Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić rekao je kako prijava mještana nisu imali, dok su načelnici Općine Petrijanec Željko Posavec i Općine Jalžabet Mirko Magić poručili kako istražuju o čemu se radi te će po potrebi reagirati, odnosno prijaviti nadležnim institucijama ako se utvrde sumnje na eventualno protuzakonito i štetno korištenje mulja na njihovom području.

Ni u Varaždinskoj županiji nemaju saznanja o dovozu otpadnog mulja s karlovačkog pročistača otpadnih voda, niti saznanja na koja područja je dovezen.

- Jedinice lokalne samouprave nisu nas obavijestile o tome. Iako Varaždinska županija nije nadležna za postupanje po tom događaju, da je pravovremeno imala saznanja o tome, hitno bi informaciju proslijedila Državnom inspektoratu – inspekciji zaštite okoliša kao jedino mjerodavnoj instituciji za utvrđivanje činjeničnog stanja – poručili su.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.