Što je to zasmetalo Društvu arhitekata Varaždin?

vv | 12.3.2018. u 11:20h | Objavljeno u Aktualno

-Iako podržavamo svaki projekt kojim se spašava vrijedne gradske prostore od daljnjeg propadanja, nudi novi sadržaj te privlače investitori i ulaganja, želimo ukazati da  predstavljeni projekti nisu dobar primjer doprinosa kvaliteti javnog prostora i javnog interesa, navodi se u priopćenju Društva arhitekata Varaždin (DAV), koje vrlo vjerojatno ima veze s nedavnom prezentacijom dogradnje vile Oršić, no zacijelo ne i samo s time.

Uvodno se naglašava da DAV "smatra svojom dužnošću reagirati s obzirom na to da je u lokalnim medijima u zadnje vrijeme javnosti senzacionalistički prezentirano nekoliko projekata od velike važnosti za naš grad".

- Naime, prezentirane projekte karakterizira površno sagledavanje problema, neusklađenost s obvezujućom prostorno-planskom dokumentacijom, stavljanje privatnog interesa ispred javnog, netransparentnost u njihovom provođenju, te vrlo često zaobilaženje arhitektonske struke iako je ona najkompetentnija rješavati pitanja prostora.
Društvo arhitekata grada Varaždina želi ukazati na navedene činjenice, kako se ne bi stvorila percepcija u javnosti da prezentirani projekti predstavljaju kvalitetna arhitektonska i prostorna rješenja, odnosno da je struka suglasna s istima i da ih kao takve podupire. Želimo izbjeći da problematika nekih zahvata u prostoru postaje jasna kad su radovi već u tijeku i kad je prekasno za bilo kakvu svrsishodnu reakciju te se može samo konstatirati počinjena trajna šteta u prostoru, napominju.

Jedna od najvažnijih zadaća za Društvo arhitekata Varaždina, kako dodaju, afirmacija je kvalitetne arhitekture i kulture prostora, briga o kvaliteti javnih prostora i javnom interesu, kao i uključivanje šire zajednice u promišljanje vlastitog životnog okruženja.

-Podizanjem razine kvalitete izgrađenog prostora grada, povećava se i kvaliteta života njegovih građana. Kvaliteta izgrađenog prostora predstavlja opći interes. Ona nije rezultat slučajnosti, nego se stvara savjesnim i koordiniranim djelovanjem arhitektonske i drugih struka, uz visoku društvenu svijest i političku volju. Odnos prema izgrađenom prostoru grada pokazuje kulturu njegovih stanovnika i govori o tome tko smo i kamo idemo.  Izgrađeni prostor ima snažan utjecaj na kreiranje identiteta grada i jedan je od slojeva kulturnog naslijeđa. Stoga itekako moramo voditi računa o tome da je sve ono što stvaramo danas, zapravo kulturno naslijeđe budućnosti i da će nas buduće generacije procjenjivati po tome što ostaje iza nas. Zbog svega navedenog, a kako bi se promijenila opisana praksa, smatramo da je nužno što prije uspostaviti suradnju i konstruktivni dijalog između investitora, struke, gradske uprave, ali i drugih dionika - institucija, udruga i krajnjih korisnika - građana, ukazuju u DAV-u, napominjući da su se obratili i varaždinskom gradonačelniku s afirmativnom inicijativom kojom nude suradnju te zajedničko definiranje modela i platformi putem kojih će "težiti izvrsnosti u kreiranju i izgradnji prostora", a vjeruju da će gradonačelnik prepoznati i prihvatiti ponuđenu suradnju.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci